Viimati leidis avastus kinnitust sel esmaspäeval, kui Matsalu rahvuspargi põhjakaldalt leiti ühe vana haavajändriku otsast seni teadmata merikotkapesa. Nimelt oli selle all külluses kormoranide sulgi ja luutükke, mille olid väärikad linnud söögikõlbmatu prügina pesast välja heitnud, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kotkaekspert Renno Nellis peab uut trendi merikotkaste toiduvalikus loogiliseks, kuna Lääne-Eestisse on kalurite põlu alla sattunud kormorane väga palju siginenud. Nii on kalateadlaste viimaste hinnangute kohaselt kormoranide hulk ületanud juba 56 000 linnu piiri ning üle-eelmisel aastal pistsid nad Eesti vetes nahka pea 4000 tonni kala.

“Kormoranide arvukuse kasvades on täiesti loomulik, et merikotkad hakkavad ka neid rohkem püüdma,” ütles Nellis. “Suvel püüavad nad avamerelt põhiliselt tuulehaugi, aga kormoranide kallale lähevad ilmselt seepärast, et nende väikeseid poegi on kolooniatest lihtne võtta.”

Nellise arvates on kormoranid merikotkastele alternatiivseks toiduobjektiks just varakevadel ja hilissügisel, kui kotkastel on söögipoolist vähe kätte saada. “Põhilised kormoranilaiud jäävadki Matsalu rahvuspargi lääneserva, kus tasub kotkastel saagijahil käia. Kaugematelt avamere laidudelt käivad aga matti võtmas ilmselt noored kotkad, kes veel ei pesitse,” viitas Nellis.

Näiteks nädala alguses avastatud pesale jääb lähim kormoranide vallutatud laid veidi enam kui viie kilomeetri kaugusele. Nellis märkis, et möödunud suvel leiti kormoranide sulgi ka äsja välja tulnud pesa naabruses elutseva merikotkapaari kodukoha alt.

Seda, et meie merikotkastel läheb viimastel aastatel järjest paremini, kinnitavad sagedad uued pesaleiud. Kui mullu tuli välja 15 uut merikotkapesa, siis selle aasta esimese kuu jooksul on lisandunud juba kolm. Hinnanguliselt pesitseb kõige rangema kaitse all olevaid merikotkaid Eestis kuni 180 paari ning nende arvukus kasvab igal aastal keskmiselt kümnendiku võrra.