Martinsoni sõnul on Tallinnas aastate jooksul välja töötatud süsteem, mis võimaldab teha lastehoolekandetööd tulemuslikult, haarates võrgustikku erinevaid asutusi.

"Meie eesmärgiks on olnud vähendada lastekaitsetöötaja koormust, et ei kannataks töö kvaliteet ja praeguseks võime nentida, et oleme suutnud vaatamata masuperioodile tõsta lastekaitsetöötajate arvu toonaselt 21-lt 56-le," tutvustas Martinson.

"Siiski on meie eesmärk, 1000 last ühele lastekaitsetöötajale, veel saavutamata, kuigi oleme oma näitajate poolest - 1330 last töötaja kohta - riigis esimeste seas."

Peamiste probleemidena märkis Martinson lastevastast vägivalda perekonnas, vanematevahelisi konflikte ja alkoholi- ja uimastisõltuvust ning vanemate psüühilisi häireid.

Ajavahemikus 2006-2011 arvelevõetud abivajavate laste arv kahekordistus, samal ajal vähenesid mõnevõrra varjupaigas olevate, perekonnast eraldatud ja eestkostja juures elavate laste arvnäitajad. Oluliselt (303-lt 183-le) vähenes ka lastekodulaste arv.

Lastekaitsetöötajaid töötab Tallinna linnaosades 56, nende ülesandeks on laste ja perede nõustamine, sotsiaalteenuste vahendamine, toetuste määramine ja maksmine, eestkoste, asendushoolduse ja järelhoolduse korraldamine ning sotsiaalregistri pidamine.

Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti halduses töötavad lastehoolekandeasutused Tallinna perekeskus, Tallinna laste turvakeskus, Tallinna lastekodu ja Päevakeskus Käo. Ameti ülesandeks on ka sotsiaalteenuste korraldamine, keerukate juhtumite lahendamine koostöös linnaosade sotsiaalhoolekande osakondade lastekaitsetöötajatega, töötajate ja asutuste nõustamine ning laste hoolekande arendamine.

Tallinn maksab lastega peredele seitset eri liiki universaaltoetust ja kolme sissetulekust sõltuvat toetust. Tänavu on linna eelarvest eraldatud laste hoolekandeks kokku 6 313 355 eurot.

Toimetulekutoetust saavaid lastega peresid on Tallinnas 569, sügava ja raske puudega lapsi 1547.