Turu ülikooli audoktoriks saanud Meri esines neljapäeval ülikoolis loenguga väikeriikide rollist Euroopas.

"Tänapäeva maailmapoliitikas, milles domineerivad suurriigid, kiputakse unustama, et väikeriigid moodustavad maailmas enamuse, kahjuks vaikiva enamuse," ütles Meri oma loengus. "Ka Rahvasteliit ja hiljem Ühinenud Rahvaste Organisatsioon (ÜRO) on oma ülesehituspõhimõtetelt kahjuks asutamisest saadik suurriigikesksed."

Meri sõnul oli suurriigikesksus nende maailmaorganisatsioonide tekke ajal mõistetav, aga dekoloniseerimisprotsessi tulemusena on ÜRO laienenud ainult uute väikeriikide arvel, kuna suuri pole kusagilt juurde tulemas.

Eesti presidendi sõnul on maailma kõigil väikeriikidel ühiseid jooni, näiteks julgeolekumõõtme haprus või suurriikidega võrreldes piiratud inimvalim. Meri lisas, et kahjuks nurjus tema omal ajal toetatud idee korraldada Tallinnas maailma väikeriikide kongressi, mis sellistele küsimustele olekski keskendunud.

Meri kinnitas väikeriikide olulist rolli Euroopas, kuna just väikeriigid aitavad hoida Euroopas edasiviivat tasakaalu, kuna suurriikide vahel on alati teatud vastuolusid, millest üle saamiseks on vaja väikeste kohalolekut.

"Väikeriigid on Euroopa määrdeõli ja Euroopa mört," sõnas president. "Väikerahvaste säilimine ja areng on Euroopa tuleviku võtmeküsimus. Euroopa vajab väikerahvaid niisama palju, kui meie vajame Euroopat. Sest Euroopa jõud pole ta suurus, Euroopa jõu tagab ta mitmekesisus."

Meri kinnitas, et kultuurilise mitmekesisuse säilitamise vajadus on niisama aktuaalne globaalprobleem nagu kliima soojenemisega kaasnevad ohud keskkonnakaitses, tuumasõja vältimise vajadus, ülerahvastusest tingitud probleemid arenguriikides.

President Meri alustas töövisiiti Soomes kolmapäeval, et võtta vastu Turu ülikooli audoktori tiitli.

Turu ülikool valis Eesti riigipea oma filosoofiateaduskonna audoktoriks.

Audoktori tiitli saab Meri reede keskpäeval Turu kontserdihallis. Tseremoonia järel suundub akadeemiline rongkäik Turu toomkirikusse jumalateenistusele, kus jutluse peab peapiiskop Jukka Paarma. Jumalateenistusel on ka kogu Soome ja Karjala peapiiskop Johannes.

Samal õhtul pakub Turu ülikool uutele audoktoritele piduliku õhtusöögi.

Tagasi Tallinna jõuab president Meri laupäeval, 27. mai õhtupoolikul.