19. kuni 30. augustini Klaipedas toimuva Open Spiriti eesmärgiks on sõdade käigus veestatud meremiinide ja muude lõhkekehade avastamine ning kahjutuks tegemine.

"Eesti mereväe tuukrite roll on osaleda iseseisva üksusena toetamaks miinide ja muude lõhkekehade identifitseerimist ning kahjutuks tegemist," rääkis mereväe tuukrigrupi operatsioonide allohvitser veebel Mildon Ader.

Kokku osaleb õppusel kaheksa Eesti mereväe tuukrit. Neli tuukrit saabub õppusele Tallinnast mereväebaasist ja neli jõuab Klaipedasse miinijahtija Admiral Cowan pardal, mis teenib hetkel NATO miinitõrjegrupi koosseisus. Klaipedas ühinevad Eesti tuukrid üheks meeskonnaks ja osalevad
miinitõrjeoperatsioonil koostöös teiste riikide tuukritega.

Kümme riiki osalevad tänavusel operatsioonil kümne laeva ja nelja tuukrigrupiga - Belgia, Eesti, Holland, Itaalia, Leedu, Läti, Poola, Saksamaa, Taani ja USA. Lisaks võtavad õppuseset osa Leedu veeteede ameti ning Klaipeda ülikooli laevad.

Miinitõrjeoperatsiooni Open Spirit korraldatakse igal aastal erinevas Balti riigis. Sel aastal juhib operatsiooni Leedu merevägi. Eesmärgiks on lõhkekehade avastamise ja kahjutuks tegemise teel veeteede ohutumaks muutmine.