"Mul ei ole põhjust kahelda, et Tarmo Lausing rääkis tõtt. Seda enam, et ta on sellest rääkinud ka varem," kommenteeris Meikar Delfile Lausingu ülestunnistust tänases Eesti Ekspressis, kus ta väidab, et sai erakonna kõrgelt ametnikult mustas kilekotis 250 000 krooni ning tema leitud "annetajad" organiseerisid raha erakonna kassasse. Hiljem sarnased skeemid jätkusid.

Meikari sõnul on Lausingu roll Keskerakonna varjatud annetamisskeemis võrreldav Kalev Lillo omaga Reformierakonnas. "Nende teadmine ja osalus on tunduvalt suurem, kui skeemis osalenud annetajatel, kellele nad raha laiali jagasid," sõnas Meikar.

Küsimusele, kas varjatud rahastamisega on seotud ka teised erakonnad peale Keskerakonna ja Reformierakonna, ei osanud Meikar vastust anda. "Lausing rääkis sellest skeemist, milles tema osales, mina oskan kommenteerida seda, mis toimus Reformierakonnas. Kõik muu jääb oletuste ja teiste poolt avaldatud tekstide juurde," sõnas Meikar.

Meikar usub, et varjatud annetamine toimub ka praegu, kuid teisel kujul. "Sama nahaalselt kui aasta-kaks tagasi seda enam ei tehta. Kui samasugused skeemid oleks välja tulnud kümme aastat tagasi, siis oleks ajakirjandus olnud leebem ja teema oleks märkamatult ära kadunud, nagu paljud skandaalid seda on. Varem anti meedias poliitikutele rohkem andeks," sõnas Meikar.

Meikar loodab, et Lausingu avaldus innustab avameelsusele ka neid inimesi, kes ei ole seni julgenud oma osalusest analoogsetes skeemides rääkida. "Lausingu ülestunnistus oli oluline, kuid edasi minemiseks on vaja skeemiga seotud nimesid. Siis oleks lootust ka poliitilise kultuuri muutumisele," lisas Meikar.

Septembri keskel Keskerakonnast lahkunud Lausing tunnistab tänases Eesti Ekspressis, et on olnud osaline erakonna varjatus rahastamises. “See toimus pärast noortekogu juhiks olemist. Mulle anti erakonna tähtsa ametniku poolt raha. Seal oli 250 000 krooni ja ma pidin leidma annetajad.”

Lausing leidis enda lähikondlaste seast inimesed, kes olid valmis selle summa erakonna arvele kandma. Raha üleandmine ei sisaldanud Reformierakonna skandaalist tuntud portfelle, vaid raha anti väikeses kilekotis. “Pakk viiesajaseid ehk 50 000 krooni ei ole väga suur pakk,” joonistab Lausing sõrmedega kujuteldava ristküliku. “Võetakse must kilekott lahti ja antakse siis sealt sulle raha," selgitas Lausing Ekspressis rahastamisskeemi.