Meie kotkauurijate lootuse, et see haruldane, 2008. aasta suvel Läänemaal ilmavalgust näinud kotkas hakkab pärast esimeste eluaastate suviseid uitrännakuid Soomes, Rootsis ja Norraski tänavu lõpuks ikkagi Eestis pesitsema, kustutas ta oma seekordse kevadrändega, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tõnn alustas Hispaanias Vahemere-äärses El Hondo looduspargis asuvas talvitumispaigas kevadrännet märtsi lõpus. Jättes päevas kohati selja taha enam kui 300 kilomeetrit ületas ta 13. aprillil Setumaal Eesti piiri. Paraku käitus ta siis täpselt sama moodi nagu varasematel kevadetel: pärast mõnda päeva Eestis tegi ta siit minekut ning suundus Peterburi ja Laadoga järve lähistelt Soome.

Viimaste Tõnni seljale kinnitatud antenniga satelliitsaatja kaudu saadud asukohaandmete järgi on ta nüüdseks Soomest juba Rootsi põhjaosas, kus senini on veel lumi maas.

Kuna sigimisikka jõudnud lind püsib täpselt samal kursil nagu eelmisel aastal, ongi alust arvata, et tal on seal taas sihikul Rootsi keskosas Jämtlandi maakonda jääv Östersund, mille lähistel ta eelmisel suvel kuni sügisrände alustamiseni paikseks oli jäänud.

Meie Tõnni Rootsi kolimise üle on sealsetel linnuhuvilistel põhjust ülisuurt heameelt tunda, sest suur-konnakotkad ei kuulu Rootsis pidevalt pesitsevate linnuliikide hulka. Teadaolevalt on selle kogu Euroopas kadumisohus liigi esindajad pesitsenud seal vaid üksikutel kordadel.