Punab ütles Delfile, et kuigi ta ei pea ennast väga edevaks inimeseks, siis teenetemärgi pälvimine tekitas küll kõrvust tõstetud tunde.

"Tegelesin täna 30 patsiendiga. Järsku hakkas nii meilile, Facebooki kui telefoni õnnitlusi saabuma, siis ma olin sunnitud otsima, mis puhul," rääkis arst. "Mul on uhke olla selles seltskonnas, kes teenetemärgi pälvisid, see on väga väärikas seltskond."

Meeste tervis on kriisist välja jõudnud

"Oleme meeskonnana töötanud ülikooli meestekliinikus pikka aega ja seda tunnustust jagan ma kindlasti oma kolleegidega," rääkis Punab.

Punabi sõnul on viimase kolme-nelja aasta arengud olnud positiivsed ja selles mõttes on tunnustus tulnud õigel ajal. "Viimased kolm-neli aastat on meeste keskmine oodatav eluiga tõusma hakanud, see on kõige tähtsam, et me oleme tervisekriisist välja jõudnud," rääkis Punab.

Kuid üldise positiivse dünaamika taustal tõi Punab võrdlusena välja, et Eesti meeste ja naiste oodatava eluea vahel on kümme aastat. Samuti on kümme aastat Eesti meeste ja Rootsi meeste oodatava eluea vahel. 

Stabiilsetes ühiskondades peetaksegi tema sõnul normaalseks, kui meeste ja naiste keskmise oodatava eluea vahe on kaks kuni neli aastat. „Eesti mehed surevad umbes kuus aastat liiga vara,“ tõdes Punab. 

Oluline on sotsiaalne stabiilsus

Meeste eluea puhul on Punabi sõnul oluline sotsiaalne stabiilsus. "Mida pikemalt see kestab, seda parem," sõnas ta ja lisas, et väga täpselt joonistub välja, kuidas reageeris meeste eluiga majandusbuumile ja majanduskriisile. "Mehed on sotsiaalse kõikumise suhtes küllalt tundlikud."

Meeste eluiga pikeneb ja tervis paraneb läbi terviseteavituse edenemise. Eriti nooremas põlvkonnas on arsti sõnul selgelt näha eluviiside muutust. "Inimesed saavad aru, et nad ka tegelikult vastutavad millegi eest," kõneles Punab. "Pikaajaline mure on olnud suhtumine, et arstid vastutavad tervise eest ja mina teen mida tahan. Nüüd on õnneks kohale jõudnud, et iga mats vastutab oma tervise eest ise."

Punabi sõnul on oluline, et meditsiinisüsteem on samm-sammult harjunud tegelema ka meeste soospetsiifilise teemaga. Ta kiitis perearste, kelle teadlikkus ja suutlikkus meeste tervisemuresid lahendada on viimase viie aastaga hüppeliselt kasvanud.