"Kogemata nägin - päise päeva ajal mingid sellid toimetasid mu asjadega. Poisid teadsid küll, et see nende vara pole, aga ikka askeldasid," rääkis vargusekatsele peale sattunud Mustjala valla elanik Vahur
.

Oma perenime avaldamisest loobunud mehe sõnul pidas ta noormehed ise kinni, jäädvustas pooleli jäänud pahateo pildile ning kutsus kohale politsei, et juhtunu saaks ametlikult fikseeritud.

Vahur tabas vargad teolt kella poole nelja paiku teisipäeva pärastlõunal. Silma jäi kahtlane tegevus talle aga tänu sellele, et tema maa peal seisis üllatuslikult Olerexi kirjadega haagis.

"Helistasin kohe Olerexi ja uurisin, et kes selle rentinud on ning mis ajal, ning tuligi välja, et käru oli võetud poole kolmest ja otse siia sõidetud. Asi oli neil enne kõik välja peilitud vist," rääkis mees. Vahur võttis autol süütevõtmed eest ja jäi koos metallikrattidega politseid ootama.

Nii kui ta tanklaketilt haagise rentinute telefoninumbri ja nime sai, helistas ta kohe ka saadud numbril, mispeale ühe mehe taskus hakkaski telefon tirisema.

Poisid ei kommenteerinud Vahuri sõnul esiti midagi, seisid niisama, näod punased peas. "Kuid üks oligi sama sell, kes haagise rentinud oli, ja oi kus nad olid kohkunud siis, et kust ma ta nime tean," naeris Vahur.

Vahur mõtiskles, et oleks ehk pidanud varastel veel pisut tegutseda laskma, siis oleks vargusest asitõendiks ilmekama pildi saanud. "Nad olid jõudnud ainult osa peale laduda. Oleks pidanud neist mööda sõitma esmalt ja laskma neil koorma peale panna, nõnda et oleks nad siis koostöös politseiga tee pealt tabanud," kahetses ta, et pisut kauem ei oodanud.

Mehe sõnul on ta kodukandis ennegi metallivargil käidud ning tema endagi kraami on varem salamisi minema tassitud. "Ka mõned nädalad varem oli mul kola minema veetud, kui Eestist ära olin. Olid need needsamad sellid või mõni teine, kes teab," sõnas ta.

Tema sõnul oli hiljuti ka naaberkülast metalli varastatud, kuid inimesed ei hakka millegipärast sellise asja peale politseile avaldust tegema, seega ongi võõra vara himustajatel tegutsemiseks vabad käed. "Niimoodi läheb see ülekäte, kuskilt poolt peab neid ju ikka hirmutama," leidis Vahur. Sündmuskohal käinud politseinik Aare Allik ei soovinud kommentaare anda ja palus pöörduda Kuressaare politseijaoskonna juhi Kaido Vahteri poole.

Vahter kinnitas samuti, et säärastest juhtumitest tuleb täiesti kindlasti alati politseid teavitada. "Kui inimesed näevad, et nende kogukonnas mingisugune selline tegevus käib, mis pole igapäevane või paistab kuritegelik, siis igal juhul tuleb alati helistada telefonil 110 ehk siis politseile. See tuleb meile kõigile ainult kasuks," rõhutas ta.

Vahteri sõnul ei ole vaja inimesel hakata kahtlema, kas tegemist võib olla ehk liialt ebaolulise asjaga. "See ongi politsei asi uurida, kui suur või väike see asi on. Inimene ei peaks seda kartma, et tegemist on liialt väikese asjaga. Väikestest asjadest algavadki kõik suured asjad peale," nentis politseijuht.

Politsei pressiesindaja Hedy Tammeleht ütles, et eilse seisuga ei olnud politsei kõnealuse juhtumi osas veel menetlust alustanud, kuid käimas on informatsiooni kontrollimine.