Lisette Kampus, kes toona oli juba 10 aastat propageerinud samasooliste kooselu rääkis, et riik peaks kohtlema seadusega kõiki inimesi võrdselt, olgu kooselumudel milline tahes. Toona Isamaa ja Res Publica Liidu liige Liisa Pakosta seisab traditsiooniliste pereväärtuste ning eelkõige laste huvide kaitsmise eest.

Mõlemad naised on seisukohal, et ennekõike võiks ühiskonnas kehtida nulltolerants sallimatuse teemal.

Saate alguses rääkis Liisa Pakosta kogemusest, kuidas 20 aastat tagasi oli tema lähedane kolleeg ja ülemus homoseksuaalne inimene. "Meenutan neid aegu siiamaani suure südamesoojusega, meil oli äärmiselt mõnus koos töötada. Ta oli ja on siiamaani erakordselt tore inimene. Noorele tütarlapsele oli see suur kergendus paar aastat töötada ilma, et sinu meesülemus sind ahistaks. Selles mõttes mingit sellist kannapööret suhtumises minul on raske näha," selgitas Pakosta.

Lisaks rääkis Pakosta, kuidas ollakse halvustavad ka teiste ühiskonnagruppide kohta, näiteks toob ta sõnavõtte lasterikaste perede kohta internetikommentaariumites. "Lõdva püksikummiga. Kas üldse neid rasestumisvastaseid vahendeid ei tunne? Inimesi on maailmas niigi tohutult palju. See on ühiskonna ohtlik neid nii palju sünnitada," loetles Pakosta. "Ma saan aru, et ühiskonnas on erinevad grupid ja kui nad vaatavad seda sõimu, mis konkreetselt nende kohta käib, siis tundub, et tehakse liiga."

Pakosta toob näiteks, et kui aastal 2009 küsiti esimest korda erakondade seisukohti samasooliste abielu kohta, siis Isamaa ja Res Publica Liit vastas samamoodi ka aastal 2011. "Kõige esimene asi, mis tuleb korda teha, on lastega seotud küsimused. Me oleme valmis andma igakülgset toetust nende asjade lahendamiseks. Laps on see kõige nõrgem pool, kelle õigusi me peame kaitsma."

Kuula täispikka saadet SIIT.

Võrdõigusvolinikuks nimetatud Liisa-Ly Pakosta astus möödunud nädala reedel IRList välja.