Viimase kolme aasta jooksul piirivalve andmetel viis korda Eestis käinud Mogilale vormistas vähemalt ühe korra küllakutse turismifirma Baltic Tours, mille juht oli Tallinna abilinnapea Metsamaa, kirjutab Eesti Päevaleht.

Mogila kohtumise Laoga ühes Tallinna ööklubis fikseerisid Eesti Päevalehe andmetel Eesti eriteenistused.

Eesti eriteenistuste infot kinnitasid ka anonüümsust palunud Peterburi siseasjade osakonna töötajad ning Peterburi ajakirjanikud. Nende väitel on Mogila vahendanud Meelis Lao kütusetransiidi äri. Ilmselt on Mogilal tekkinud suuremad ärihuvid Balti ja Skandinaavia riikide suunal.

Tallinna linnapea Jüri Mõisa sõpra Meelis Laod võis 1998. aastal tihti näha Peterburis. Sageli käis ta Peterburi Eesti konsulaadis ja lõi aktiivselt kaasa Neevalinnas äri ajanud eestlaste klubi organiseerimisel. Samal ajal tegutses Peterburis tihti ka 1999. aasta sügisel tapetud Metsamaa.

Just sel ajal tekkisid Laol ja Metsamaal suhted Mogilaga. Peterburi õiguskaitse organite andmetel aitasid just Eestist pärit sõbrad teda korteri muretsemisel Stockholmi.

Kostja Mogila on Eestis olnud sage külaline. Ta on saanud Eesti viisa kahel korral, 1998. aasta detsembris ja 2000. aasta märtsis, mõlemal korral pooleks aastaks. Selle aja jooksul on ta Eestis käinud vähemalt viiel korral, iga kord paaripäevastel külaskäikudel.

Esimese viisa taotles Mogilale Mait Metsamaa firma Baltic Tours Peterburi esinduse kaudu, teisel korral aknaid valmistav firma Parmek, mis praegu kannab Fenestra nime.

AS Fenestra müügiesindaja Kalmer Suurkütt tunnistas, et Konstantin Jakovlev sai kutse, mille alusel talle viisa vormistati läbi tema. Küsimuse, kas ta teadis Jakovlevi sidemetest allilmaga, soovis Suurkütt jätta vastuseta.

Ühel külaskäigul Eestisse oli Mogila vormistatud autojuhiks ning tema töökohaks märgiti Peterburi firma Autotravel-Klub.

Mogila armastus Eesti vastu kasvas viimastel aastatel niivõrd suureks, et ta abiellus endast paarkümmend aastat noorema naisega. Riina Jakovleva (26) kandis enne abiellumist eesti perekonnanime Jüris ja on Eesti kodanik.

Kui Konstantin Mogila-Jakovlev peaks ühel hetkel hakkama taotlema Eestis tähtajalist elamisluba, saaks ta selle tänu abikaasale lihtsustatud korras. Kui kolm aastat tähtajalise elamisloaga täis saab, võib edasi taotleda alalist elamisluba.

Fiktiivsete abielude kaudu on Eestis elamislube saanud aja jooksul mitmed Venemaalt tulnud kuritegelike rühmituste liidrid.