HI-viirusesse nakatunute üle arvet pidav Merimetsa haigla statsionaariosakonna peaarst Kai Zilmer lausus, et üks nakatunud beebidest saab juba HI-viiruse vastast ravi, teine hakkab saama lähiajal ning kolmandale tehakse täiendavaid analüüse, kirjutas Eesti Päevaleht.

“Laste saatus on kurb, sest noor organism on haiguse jaoks väga nõrk,” tõdes Zilmer. Tema sõnul võivad nakatunud beebid ravi saades elada kuni täiskasvanueani, kuid ravi saamata kestab nende elu vaid paar aastat.

Kõik kolm nakatunud vastsündinut on narkomaanide lapsed. “Võib öelda, et kõik need noored emad on otseselt või kaudselt seotud narkomaaniaga — nad kas süstivad ise või on nakkuse saanud narkomaanist partnerilt,” selgitas Zilmer.

Samas on olemas veel umbes kümmekond imikut, kellel kahtlustatakse surmaviirust, kuid lõplikult saab nakatumisohu välistada alles paari aasta pärast. Vastsündinutest vanim on aastane, noorim paarikuine.

Narva haigla nakkushaiguste osakonna juhataja Leonid Sizemski lausus, et HIV- positiivsed lapseootel naised otsustavad üha enam abordi kasuks, kuna kardavad, et laps sünnib nakatununa.

Kai Zilmer lausus, et nakatunud lapseootel naisi on praegu umbes 25, neist vaid 12-13 on otsustanud sünnitamise kasuks.

Aidsi ennetuskeskuse juhataja Nelli Kalikova sõnul on risk, et HIV- positiivse sünnitaja laps tuleb ilmale nakatunult siiski väga väike.

“95 protsendil juhtumitest laps ei nakatu ja see on seni suurim saavutus selle haiguse vastu võitlemisel,” ütles Kalikova. Tema sõnul sõltub vastsündinu nakatumine eelkõige sellest, et ema hakkaks raseduse teisest poolest manustama HIV- vastast preparaati.

Neljapäevase seisuga oli Eestis HI-viirus diagnoositud 1335 inimesel, neist veerand olid naised. Sünnitanud oli kaksteist HIV-positiivset naist.