2003. aasta parlamendivalimiste võitjad lubasid, et Eesti järgmise presidendi üle saab otsustada rahvas. Praeguseks on aga kindel, et uut riigipead rahvas otse ei vali, seisab pöördumises. Eesti president aastateks 2006-2011 selgub kas erakondade kokkuleppel riigikogus või poliitilise kokkuleppe järgi valimiskogus.

“Kodanikele tuleb anda võimalus kaasa rääkida riigipea valimistele eelnevas avalikus debatis ning öelda oma seisukohad poliitikutele, kes hakkavad presidenti valima, esindades oma valijaid,” seisab pöördumises.

“Presidendikampaania kokkusurumine ajaliselt ülinapiks, selle edasilükkamine suvele või isegi sügisele oleks eelkõige vesi nende veskile, kes tahaksid otsuseid teha rahva arvamuse vastu sügavamat huvi tundmata,” kirjutavad peatoimetajad.

Samuti võiks kandidaatide varajane esileastumine kujundada presidendivalimiste kampaania ka sisutihedaks ja ühiskonnale vajalikuks aruteluks Eesti oleviku, tuleviku, Eesti koha üle maailmas ning presidendi rolli üle kõiges selles.

“Ent praegu ootab sisulise arutelu algus Eesti järgmise presidendi üle selgust eelkõige Kadriorust,” seisab pöördumises.

“Kutsume üles 2001. aastast riigipea ametit pidanud president Arnold Rüütlit teatama rahvale juba lähemal ajal ja avalikult oma otsusest, kas ta nõustub sügisel taas presidendiks kandideerima või loobub sellest,” märgivad peatoimetajad.

“Nii annaks ta väärilist eeskuju teistele võimalikele kandidaatidele ning mis kõige olulisem — inimestel tekiks võimalus teha oma valikuid,” seisab pöördumises.

Pöördumisele on alla kirjutanud Eesti Ekspressi, Hiiu Lehe, Järva Teataja, Koidu, Lääne Elu, Postimehe, Põhjaranniku, Pärnu Postimehe, Sakala, Valgamaalase, Virumaa Teataja, Vooremaa ja Võrumaa teataja peatoimetajad.