Maxima Eesti brändi- ja kommunikatsiooniosakonna direktor Ty Lehtmäe ütles Delfile ja Päevalehele, et Maximal ei ole Eestis üheski sarnase konstruktsiooni või arhitektuuriga hoones kauplust ning et Riia hoone oli unikaalne kogu Baltikumis.

"Konkreetses Läti kauplusehoones oli Maxima kauplus rentnik, sarnaselt samas hoones asunud loomatarvete kauplusele ja pangakontorile. Selle kaupluse kinnisvaraarendaja ega ka ehitajaga ei ole Maximal Eestis mingit koostööd," ütles Lehtmäe.

Eestis kasutab Maxima sarnaselt esindaja sõnul teistele jaekaubanduskettidele kinnisvara erinevalt, osaliselt ollakse ise kinnisvara omanik, osaliselt kasutatakse rendipindasid. Kaupluste seas on väidetavalt nii uuemaid kui vanemaid hooneid, kõikidel kauplustel on tegutsemiseks riiklike järelevalveasutuste poolt väljastatud vajalikud load ja kooskõlastused.

"Kui ükskõik millisesse riiki ehitatakse uus kauplusehoone, siis kontrollivad selle vastavust kõikidele nõuetele vastavad riiklikud järelevalveinstitutsioonid. Täiendusena on meie ettevõtte poliitika selline, et kui Maxima läheb mõnele kinnisvarale rentnikuks, tellime me omakorda täiendava ehitusliku ekspertiisi, kes hoone täielikult üle vaatab. Alles selle ekspertiisi poolse nõuetelevastavuse kinnituse saamise järel läheb Maxima kaupluse rentnikuks," ütles Lehtmäe.

Firma esindaja sõnul teostatakse kõikides kauplustes regulaarselt iga-aastaselt tehnilise korrasoleku kontrolli, seda nii konstruktsiooni osas kui ka katuse ning signalisatsioonide ja vastavate mehhanismide osas.

"Me ei saa kuidagi spekuleerida, mis on Riia tragöödia põhjuseks, kuna seda saab selgitada ainult uurimine. Usume ja loodame, et uurimine selgitab põhjused välja võimalikult peatselt. Juhul, kui uurimistulemuste analüüsi põhjal osutub vajalikuks mingeid meetmeid tarvidusele võtta, siis me seda kindlasti koheselt teeme. Riia tragöödia ühe reaktsioonina võtame sellegipoolest ka Maxima kasutuses oleva Eesti kinnisvara teravdatud tähelepanu alla," kinnitas Lehtmäe.

Poekett avaldab hukkunute lähedastele kaastunnet ja soovib kannatanutele kiiret paranemist.