Matti Maasikas oli nimetatud Eesti alaliseks esindajaks Euroopa Liidu juures kuni 31.07.2018, kuid ta avaldas soovi naasta Eestisse.

"Välisministeeriumi atesteerimiskomisjon tegi Matti Maasikale ettepaneku asuda 2016. aasta augustist välisministeeriumi Euroopa ja Atlandi-ülese koostöö küsimuste asekantsleri ametikohale," teatas välisministeeriumi pressiesindaja Delfile.

Matti Maasika ülesanne välisministeeriumis saab olema ette valmistada ja viia läbi Euroopa Liidu eesistumine. "Välisministeeriumi eesistumise meeskond tuleb hiljemalt sel aastal komplekteerida ja liituda nendega, kes juba töötavad eesistumise õnnestumise nimel Tallinnas. Välisminister hindab kõrgelt tema ettevalmistust selles valdkonnas," sõnas välisministeeriumi pressiesindaja.

Väljaande Politico koostatud Euroopa riikide juhtide ja nende Euroopa Liidu suursaadikute mõjukuse edetabeli järgi peetakse Matti Maasikat üsna oluliseks tegijaks, kelle mõjukus jääb põhimõtteliselt alla vaid suurriikide saadikute omale.

Eesti Euroopa Liikumine valis Matti Maasika üksmeelselt tänavuseks aasta eurooplaseks.

Alates 2001. aastast töötab Maasikas välisministeeriumis. Aastatel 2001–2005 oli Maasikas Eesti suursaadik Soomes, 2005–2008 töötas ta välisministeeriumi kantslerina.

Aastatel 2009–2010 töötas Maasikas Euroopa Komisjoni laienemisvoliniku Olli Rehni kabinetis ja 2010. aastal Euroopa Komisjoni presidendi Jose Manuel Barroso nõunike meeskonnas ning alates 2011. aastast on ta Eesti alaline esindaja Euroopa Liidu juures.