Riigikogu liikme, endise päästeameti peadirektori Mati Raidma sõnul pole mõtet ignoreerida probleeme mujal maailmas, lootes, et nende tagajärjed meieni ei jõua, teatas Reformierakonna fraktsioon.

„Kokkupõrge islamimaailma sees on kandunud meieni ning kriisioludes on äärmiselt oluline, et oskaksime erinevaid kriise üksteisest lahutada. Nii ka ISIS-e ja terrorismi ning sõjapagulased. Ühtlasi ei saa me end distantseerida kriisidest mujal maailmas või lasta diktaatoritel oma asja ajada – massiline immigratsioon Euroopasse näitab, et varem või hiljem puudutavad tagajärjed ka meid,“ lausus Raidma.

Erukindral Ants Laaneots nõustus, kinnitades, et pagulastulva põhjuseks on suuresti mitte ISIS, vaid praeguse Süüria võimu terror omaenda elanike vastu.

„Süüria presidenti Bashar al-Assadi ei nimetata läänes asjata lihunikuks – tappa 230 000 oma riigi kodanikku on erakordne julmus, inimesed põgenevad oma valitsuse keemiarelvade, mitte ISIS-e eest,“ ütles ta.

Siseneme konflikti, mis võib kesta aastaid

Arutledes lääneriikide koostöö teemal Venemaaga, leidis kindralleitnant erus Johannes Kert, et NATO tasandil on ühistegevus sisuliselt võimatu, sest see tähendaks järeleandmisi Venemaa suhtes. Tema sõnul võib õhulöökidega küll ISIS-t nõrgestada, kuid nendega ei ole võimalik taastada reaalset kontrolli territooriumi üle ja varem või hiljem peab mängu tooma maaväed.

„Milline iganes see koalitsioon lõpuks olema saab ja kuidas toimima, üks on kindel: me oleme sisenemas konflikti, mis võib kesta veel aastaid,“ märkis Kert.

Ants Laaneots tõi välja, et koalitsioon lääneriikidega ja sisenemine Süüria konflikti on president Vladimir Putinile äärmiselt oluline kahel põhjusel.

„Esiteks soovib ta säilitada mõjuvõimu Süürias, teiseks soovib ta tähelepanu hajutada Ukrainalt, kus endiselt viibib 50 000 vene sõdurit, nii Ukraina territooriumil kui selle piiril täies sõjavalmiduses,“ selgitas Laaneots.

Arutelu kokkuvõtteks sõnas Mati Raidma, et lahendus Süürias ei saa olla kas sõjaline või poliitiline – eksisteerima peavad mõlemad dimensioonid.

„Pole võimalik tagada lõplikku rahu ja stabiilsust poliitilise lahenduseta. Samas on sõjaline sekkumine hädavajalik, tagamaks rahu lühemas perspektiivis ning neutraliseerimaks ISIS-t. Kindlasti tõstatub tulevikus veel probleem piirkonnas elavate seni omariikluseta kurdidega,“ lausus Raidma.