„Viitan oma postituses möödunud aastate kogemusele, mil on kokku arvutatud otsesed riigikogu kantselei personali täiendavad töötasud seoses ööistungitega,“ selgitas Kukk Delfile oma arvutuskäiku. „Kindlasti lisandub veel teisigi kaudseid kulusid sellega seoses kahjuks.“

Riigikogu kantselei kommunikatsioonijuht Urmas Seaver nentis, et üle regulaarse tööaja kestvad istungid toovad kantselei töötajatele kaasa lisatööd, mille eest makstakse lisatasu. Kui palju selle ja järgmise nädala ööistungid maksma võivad minna, ei soovinud Seaver prognoosida. „Kokkuvõte tööst ja lisakulutustest tehakse pärast kõikide täiendavate istungite lõppu või kuu lõpus,“ lausus ta.

Paraku on põhjust eeldada, et opositsioon jätkab ööistungitega ka uuel nädalal. Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson teatas nimelt eile õhtul, et eilne ööistung oli üksnes proloog järgmise nädala istungitele. „Siis jõuab kiirkorras menetletav maksupakett teisele lugemisele ning võib ennustada, et öine istumine tuleb märksa pikem,“ sõnas Simson. Eilne istung kestis kella neljani öösel.

Kukk leiab, et opositsioonil peab olema võimalus teha oma ettepanekuid, saada oma küsimustele vastuseid ja väidelda ning riigikogu tööformaat seda Kuke hinnangul ka võimaldab.

„Aga aega ning suurt hulka maksumaksja raha tuulde laskvaid 10-minutilisi sisutühju vaheaegu võttes viib opositsioon kogu tähelepanu oma argumentidelt arulagedale juntimisele, mis ei võimalda pidada konstruktiivset väitlust,“ lisas Kukk.

Miks opositsioon venitab?

Simsoni sõnul on eile riigikogus esimesele lugemisele läinud maksupaketis häid asju, nagu tulumaksuvaba miinimumi kasvatamine, kuid kuna see on seotud kütuseaktsiisi kasvatamise ja majutusasutuste käibemaksumäära tõusuga, siis ei saa Keskerakond nn kobareelnõu toetada.

„Me oleme püüdnud koalitsioonile sõnadega selgeks teha, et nende algatatud seaduspakett tuleb katkestada ja jagada kolmeks, nagu ta valitsuses kooskõlastusel oli, kahjuks seni tulutult. Seega ei jää meil muud üle, kui alustada venitustaktikaga juba eelnõu esimesel lugemisel.“

Kukk ütles kommentaariks opositsiooni soovile kolm teemat eri eelnõudeks jagada, et riigikogu juhatus on pidanud otstarbekaks neid muudatusi koos menetleda ning tema selles midagi vastuolulist ei näe.

Riigikogu kevadistungjärk peaks ametlikult lõppema 11. juunil ehk tuleval neljapäeval. Enne seda võib ees oodata veel kaks öist istungit: järgmise nädala esmaspäeval ja kolmapäeval.

Kui riigikogu järgmisel nädalal teemasid läbi vaadata ei jõua, siis on riigikogu juhatusel õigus erakorralisi istungeid kokku kutsuda ka istungitevabale ehk ülejärgmisele nädalale.