Teisipäeval ütles Helme, et Kaljulaid võib EKRE fraktsioonist arvestada 6-7 häälega. See seisukoht sai EKRE toetajatelt sotsiaalmeedias väga teravat vastukaja ning enam Helme Kaljulaidi toetamisest ei räägi.

"Meil on erakonnas temale tõsine vastuseis. Ka fraktsiooni meelsus on väga kriitiline," nentis Helme.

"Otsustama peame, kas laseme esmaspäeval hääletuse vabaks või võtame ühise seisukoha. Ka siis, kui laseme hääletuse vabaks, siis ka ei tule meie hääli," ütles Helme.

Tema sõnul muutub Kaljulaidi toetamine neile seda raskemaks, mida enam nad tema seisukohtade kohta kuulevad. Kohtumisel EKRE fraktsioonis selgus, et vaid nemad olid üldse temalt küsinud kooseluseaduse, massiimmigratsiooni või piirilepingu kohta.

Helme sõnul peab arvestama ka sellega, mis juhtub siis, kui ka Kaljulaidi ei valita. "Meie ei ole huvitatud, et Eesti lõputult presidenti valib," ütles Helme.

Täna seatakse Kaljulaid üles peaaegu 90 toetusallkirjaga. Oma toetusallkirja ei anna EKRE liikmed ja mõned keskerakondlased. Keskerakondlased hindavad, et salajasel valimisel võib tegelikke poolthääli Keskerakonnast Kaljulaidile tulla umbes 20. See tähendab, et Kaljulaidil on umbes 20 hääleline varu, sest poolthääli on vaja 68. Seega valitakse Kaljulaid esmaspäeval tõenäoliselt presidendiks ka siis, kui tema vastu on ERKE, osa keskerakondlasi ja mõned inimesed teistest fraktsioonidest.