"Sõna "pigi" algne tähendus on teatud must vetthülgav ja kleepuv ehitusmaterjal. Kui keegi kasutab seda sõna neegri kohta, siis ei saa see neutraalne olla," kommenteeris Ehala Delfile ettevõtja Olari Taali sõnakasutust LP-s, kus too väidab, et "igal juhul on ukrainlane parem kui mingi pigi."

Samamoodi ei saa Ehala sõnul ka väljend "must" eesti keeles olla neegri kohta neutraalne, sest "must" tähendab lisaks värvile ka "määrdunud" ja see tähenduskiht tuleb paratamatult kaasa ka metafoorsesse väljendusse.

"Ajalooliselt on neeger eesti keeles neutraalne sõna sellesse rassi kuuluva inimese kohta, seda ei ole kasutatud diskrimineerimiseks või halvustamiseks, nagu sõna nigger Ameerika inglise keeles," ütles Ehala.

Sõna "neeger" kujunemine halvustavaks sõnaks on Ehala sõnul globaliseerumisest tingitud kultuuridevahelise arusaamatuse põhjustatud. "Kui nii läheb, siis on väga raske leida uut sõna eesti keelde, millel poleks ohtu kujuneda halvustavaks, sest see uus sõna on paratamatult metafooriline ja toob seega kaasa oma tähendusnüansid," sõnas Ehala.

Ehala selgitas veel, et igal sõnal on oma tähenduslik tuum, mida teavad kõik selle keele kõnelejad. Lisaks võivad eri keelekasutajad sõna tähendusele omistada nn lisakihistusi, millest teised kõnelejad ei pruugi teadlikud olla.

"Need erinevad kihistused tulenevad erinevast elukogemusest, kindlasti on põlvkondlikke erinevusi. Nii võib ka sõna "neeger" osa inimeste jaoks olla neutraalne, osa tunnetavad seda aga rassistlikuna. Et inimese sisetunne erineb, siis on siin tekkinud avalik arutelu," ütles Ehala.

"Üldiselt on nii, et ükski metafoorne väljend ei ole tähenduselt neutraalne. Metafoorsed väljendid on need, kus mingit nähtust, asja või olendit nimetatakse sõnaga, mis tavaliselt tähendab midagi muud," lisas Ehala.

Ettevõtja Olari Taal ütles 1. juuni LP-s, et "igal juhul on venelane või ukrainlane parem kui mingi pigi" ning "pigi" ei ole rassistlik ütlus, "neeger" on rassistlik ütlus. "Ma ei karda rassismi õhutada, igal juhul on ukrainlane parem kui pigi," ütles Taal.