Õpetaja võib tema sõnul minna direktori juurde ja küsida oma palka, aga direktoritel ei ole raha ja siis tuleb koolijuhil hakata otsima võimalusi, mille arvelt kokku hoida.

Sults võrdles seda turul käimisega. „Käid lettide vahel ringi ja vaatad kuidas saaks vähese raha eest kõhu täis,“ rääkis Delfile Sults, kelle sõnul lähevad osad õpetajad ise koolist ära ja nende palga arvelt saab tõsta teiste palka, aga mõned tuleb ka koondada või siis vähendada personali tugiteenuste arvelt.

„Kui ma tõstan palka, pean osa õpetajaid lahti laskma,“ rääkis Sults. Riigi poolt lubatud 11,6 protsendi võrra ei õnnestu aga tema sõnul kindlasti palka tõsta. „See on ulmesumma, seda ei saa mingi valemiga,“ lausus Tallinna linnavolikogu keskfraktsiooni kuuluv Sults.

Põhjuseks on see, et riik suurendab klassi täituvuse miinimumi seniselt 17 õpilaselt 24 õpilaseni, gümnaasiumis koguni 36 õpilaseni. Seda ei õnnestu kunstikooli direktori sõnul aga muidu teha, kui tuua õppima hiinlasi või jaapanlasi. Sultsi sõnul annaks 36 õpilaset ühe õpetaja palga, aga kui kool on süvaõppega, siis ei saa klassi täituvus olla nii suur ja sellise määruse täitmine tähendaks sügiseks kolmandiku õpetajate vallandamist.

Minsiter Jaak Aaviksoole soovitas Sult tulla kristallvõrest välja ja vaadata, millise järjekordse jaburduse ta on kokku keeranud. „Direktor võib tõsta õpetajate palka ka 60 protsenti, kui ta laseb kolm neljandikku õpetajatets lahti,“ utreeris Sults.

Klassikomlpektide suureks ajamisega kasvab õpilaste arv, aga raha hulk ei kasva, pearaha läheb väiksemaks, järelikult palgad lähevad väiksemaks. Sultsi sõnul langevad õpilaste pearahad nelja kuu jooksul kuni 40 protsenti ja Tallinna koolide direktorite ainus võimalus on tõsta palka õpetajate enda palga arvelt.

Tallinna koolide vanemõpetajate töötasu tõuseb 820 eurole ja õpetaja-metoodikutel 990 eurole. Nooremõpetajate ja õpetajate uueks alampalgamääraks on 715 eurot. Tõuseb ka klassijuhataja tasu: põhikooliastmes hakkab see olema 130 ja gümnaasiumiastmes 100 eurot, mis seni oli Tallinnas 93 eurot ja riigis vastavalt ametijärgule 60,84 kuni 88,90 eurot.

Valitsuse otsusega tõusis nooremõpetaja miinimumpalk 1. jaanuarist 608 eurolt 715 eurole, õpetaja miinimumpalk 644 eurolt 715 eurole. Vanemõpetaja ja õpetaja-metoodiku alammäärad jäid vastavalt 736 ja 889 eurole.