Riigikogu liikme ja pikaajalise koolijuhi Märt Sultsi sõnul lubas valitsus aasta alguses õpetajate palga alammääraks 900 eurot. Sultsi sõnul oli tegemist sulaselge valega.

"Valimiseelsel perioodil räägiti väga palju õpetajate palkadest ning kindlasti oli 100-eurone palgatõusu lubadus vägagi meelitav, kuid tänaseks on selgunud, et enamikes omavalitsustes tähendab see riigieelarvelisele eraldisele märgatava osa juurde maksmist," rääkis Sults. "Seega on palgatõus õpetajatele ootamatult üles ehitatud selliselt, et riik lubab, aga rahastab vaid umbes poole."

Kultuurikomisjoni liikme Märt Sultsi sõnul tähendab taoline õhku täis lubadus näiteks Tallinna linnaeelarvele õpetajate palgavahendites vähemalt ühe miljoni euro suurust puudujääki. Arvestades, et enamikele linnadele ja valdadele käib selline lisaraha leidmine üle jõu, ollakse sunnitud raha leidma hariduse seest.

"See aga tähendab koolide sulgemist ja õpetajate koondamist. Soovime oma arupärimisega tuua selguse majja, et millal ikkagi makstakse linnadele ja valdadele riigi poolt lubatud vahendid välja kogu ulatuses ning lõpetatakse omavalitsuste kiusamine," lõpetas arupärimist üle andnud Sults.