Eesti Päevalehe avalikkuse ette toodud maaliskandaali tõttu lõpetas Mart Sander eile galerii kodulehel kunstiteoste veebis müümise. "Leidsin, et on loomulik, kui peatame praegusel hetkel kodulehel igasuguse äritegevuse, kuni asjas on lahendus saabunud," selgitas Sander Delfile.

Küsimusele, miks võeti maha ka juba müüdud teoste galerii, vastas Sander vaid, et sulges lihtsalt registreerumata kasutajate ees kõik müügitehingutega seotud albumid. "Galerii klientidele on sissepääs endiselt olemas," lisas ta.

Kodulehel olnud albumid on Sanderi kinnitusel kõik alles, nii et politsei saab nendega soovi korral tutvuda. "Politsei on teretulnud inspekteerima nii saiti kui ka teoseid endid," ütles Sander, kes kavatseb politseile olukorda selgitada samuti, nagu on seda seni avalikkusele teinud.

Politsei kõrvadele on mõeldud ka inimeste nimed, keda ta teoste võltsimises kahtlustab. "Ühtegi nime ma ei saa nimetada enne, kui faktid on tõestatavad," ütles Sander. Ta rõhutas, et firmajuhina näeb ta endal täit süüd ning lausus samas, et saab aru, et määritud on hetkel vaid tema nimi.

Juristi endale ei palka

Eesti Päevalehe otsust pildimaterjal ise politseisse viia Sander heaks ei kiida. "Saaksin aru, kui seda teeks keegi, kes tunneb, et nad on kahju kannatanud," sõnas ta. Samas ei pöördunud mees ise politseisse ja seda otsust selgitades ütles Sander, et ta "ei arva, et parim kaitse on rünnak".

"Mul ei ole midagi rünnata - minu firma alt on toimunud kahtlased tehingud, see on selge. Ma ei palka endale juristi ega ürita kuidagi vastutuse alt välja rabeleda," kinnitas Sander.

"Teiseks olen ma täiesti kindel, et nii minu juures toimetanud vabatahtlikud abilised kui ka Eesti Päevalehele informatsiooni jaganud / kogunud inimesed on ainult väikesed etturid, tankistid, kellede juurest kunagi ühtegi niidiotsa ei hargne. Kui asja on aetud süstemaatiliselt juba üle poole aasta, siis on seda järelikult tehtud väga läbimõeldult," lausus Sander, et organisaatoriteni ilmselt ei jõuta.

Sander meenutas, et nelja aasta jooksul on galerii korraldanud palju näituseprojekte, millel on olnud ohtralt külastajaid. "Netioksjonitest saadavast tulust oleme toetanud puuetega lapsi ning teeninud selle eest ka tänukirja," rääkis galerist. "Arvan, et "rahva viha" väljavalamise ventiilina on see väike asutus liiga suure tähelepanu ära teeninud."

Galerii liigse negatiivse tähelepanu all

Enamik galerii kliente on mehe sõnul talle toetust avaldanud. "Ma olen ise inimestele kirjutanud ning pakkunud välja teoste ekspertiisi oma kulul. Eelmiste oksjonite ostjatest on mitmed juba varem ka oma teosed ekspertiisiaktiga ära kinnitanud. Kui ostja ei ole oma teosega rahul, siis galerii tagastab talle ostusumma," kinnitas Sander.

Sander sõnas veel, et rahva arvamuse kujundamisel püütakse ehk näidata, et ta on häbematult rikas. "Figureerisin meelelahutajate edetabelis 9. kohal," lausus Sander. "Eesti tuhande rikkaima edetabelisse pääsemise järjekorras ma küll ei ole."

"Samas oli põnev lugeda, et mul on kaks korterit vanalinnas. Oleks tore teada, kus need täpselt asuvad. Mul [on] üks korter kesklinnas, mille eest maksan pangalaenu, ning üks korter Kitsekülas, kus elavad mu vanemad; lisaks renditud galeriipind," selgitas Sander.