Laar rõhutas intervjuus korduvalt, et inimesed jälgiksid oma tervist ka enne, kui tõsised probleemid käes.

"See päev on mul hästi meeles kuni selle hetkeni, mil mind viidi kiirabisse. Insult tabas mind väga ootamatult - oli hea ja rahulik päev, mingeid pingeid ei olnud. See teebki ennetamise raskeks, sest mingeid pea- või muid valusid mul ei olnud," rääkis Laar.

"Õnneks olin sõprade ja naise juures insuldi saamise hetkel, arstid said hakata minuga kiirelt askeldama. Muidu oleks võinud asi veel tunduvalt hullemaks minna, sest kiirus on selles asjas oluline," rääkis Laar.

Eesti meditsiin on Laari hinnangul tasemel. "Mind hämmastas varustuse hulk ja tase, mis Eesti haiglates olemas on. Siin pole meil küll häbeneda midagi - häbeneda tuleks õdede, hooldajate ja mõnede arstide palka," ütles Laar.

"Nüüd olen täiesti parandatud variant"

Haiglas tabasid Laari mitmed haigused üksteise järel ja vahepeal ka samaaegselt, näiteks kopsupõletik ja keskkõrvapõletik. "Lõpuks on nii nagu vana autoga, et kui kord parandusse satud, otsitakse kõik su vead välja ja parandatakse ära. Nüüd olen ma ka täiesti parandatud variant," naljatles Laar.

Tartus taastusravil õppis Laar kõigepealt ise tõusma ja istuma ning toe najal esimesi samme tegema. Kõik toimub väga aeglases tempos. "Paranemine nõuab palju tahtejõudu ja visadust. Õnneks olid Tartus pidevalt minu juures naine ja lapsed, kambaga on palju lihtsam kõigest üle saada," rääkis Laar.

Ka Laari logopeedist abikaasa Katrin on tegelenud palju insuldi läbi elanud inimestega ja nende kõneraviga. "Abikaasa on palju selliseid patsiente näinud, seetõttu teab ta hästi, et paranemine võib võtta palju aega. Samas teab ta ka seda, et ühel hetkel saab kõik korda," rääkis Laar.

Praegu näeb Laar enda sõnul kõige enam vaeva kõndimisega, mis edeneb visalt. "Tahaksin rohkem liikuda. Vasak pool on ametlikult küll halvatud, aga ime on seegi, et mu vasak käsi liigub. Kingapaelad ja mantlinööbid saan ta ise kinni, see on ka hea peenmotoorika harjutus," rääkis Laar.

Laar möönas, et insuldid on osalt ka inimese enda süü. "Minu juhtum on teistele inimestele väike hoiatus. Samas eks poliitiku eluviis ongi väga ebatervislik, nendest, kellega koos alustasin, on nüüdseks paljud läinud," ütles Laar. "Osa surnud, osa tagasi tõmbunud."

Eluvaade on palju alandlikum

"Ma pole kunagi haige olnud ning alles nüüd mõistsin, et inimese elu sõltub ka teistest. Mu eluvaade on nüüd alandlikum. Palju alandlikum. Kui saan kellelegi nõuga abiks olla, on ka hästi. Kõrged ametikohad pole nii olulised," rääkis Laar.

Praegu on igapäevaseks rutiiniks Laarile taastusraviharjutused, võimlemine ja rattal väntamine. "Oluline on nii füüsiline kui ka vaimne töö. Võib-olla elan Toompeale liiga lähedal, aga külalisi käib pidevalt," rääkis Laar.

Laar pole enda sõnul poliitikast kuhugi kadunud ega kao ka edaspidi. "Ma ei tunne kahetsust, et ma ei ole poliitilises mõttes n-ö tipus. Nüüd saan teha neid asju, mida oleksin muidu edasi lükanud, näiteks raamatute kirjutamine," rääkis Laar.

Laar rõhutas, et inimesed on saanud hakkama uskumatute asjadega ja see näitab, et usku ei maksa kunagi kaotada. "Piisava tahtejõuga võib välja tulla mis tahes olukorrast," usub Laar.

Kahekordne peaminister ning Isamaa ja Res Publica liidu endine esimees Mart Laar pidas kaitseministri ametit, kui ta veebruaris insuldi sai.