EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme sõnul väärib tunnustust presidendikandidaadi Marina Kaljuranna samm esitada siseministeeriumi tõend oma sünnipärase kodakondsuse kohta.

„Marina Kaljurand oleks muidugi võinud selle tõendi hankida juba kevadel, mil avalikkuses hakkasid ringlema spekulatsioonid tema kodakondsuse saamise kohta. Palju oletusi ja kahtlusi oleks jäänud õhku paiskamata. Aga parem hilja kui mitte kunagi,“ ütles Martin Helme.

„Tahame siinkohal õiendada ühe eksiarvamuse. Meie erakond ei ole Kaljuranda kodakondsusteemaga rünnanud või teda süüdistanud. Me oleme nõudnud selgust ja küsinud, kus on vettpidavad tõendid. On loomulik, et riigi presidendi asjad peavad olema täiesti läbipaistvad.“

Isa Mart Helme nii leebet seisukohta ei võta. "Me esitasime siseministeeriumile küsimuse, kus me palusime, et ministeerium esitaks meile Marina Kaljuranna kodakondsust tõendavate dokumentide andmed. Väljavõtteid ja valguskoopiaid ei ole veel esitatud," sõnas ta.

"Praegu me näeme kahe ametniku poolt tõenäoliselt käsukorras allkirjastatud spravkat, vene keeles tõendit, et Marina Kaljurand on õigusjärgne Eesti kodanik. Me küsisime midagi muud."

Küsimuse peale, kas siseministeeriumi dokumenti ei saa usaldada, kostis EKRE esimees, et mätsimine ja vassimine pole välistatud. "Miks me peame arvama, et Reformierakonna kandidaat ei saaks Reformierakonna poolt juhitavast ministeeriumist tõendit, mis enne valimisi ütleb, et kõik on korras?"

"Me ei küsinud spravkat, me küsisime dokumente. Ja dokumente me pole veel saanud. See vastus meid ei rahulda. See on selgelt suunatud avalikkuse rahustamiseks ja sisuliselt ikkagi vassimiseks, et kõik on korras," rääkis Helme.

"Kui peatoimetaja käsib teil kirjutada dokumendile alla, et antud artikkel ei väljenda toimetuse seisukohti vaid teie isiklikke seisukohti, siis kas te ei kirjuta? Ikka kirjutate alla, muidu jääte tööst ilma," tõi Helme näiteks.

Tema sõnul ei ole veel selged Kaljuranna vanaema ja vanaisa kodakondsust tõendavad andmed ega ema kodakondsust tõendavaid andmeid. "Me pole näinud tema enda kodakondsuse saamise alusdokumente. Mille alusel talle see anti? Kas eriteenete eest või mõnel muul põhjusel, või anti talle kui õigusjärgsele kodanikule?"

Küsimuse peale, kas selline nõiajaht Kaljuranna suguvõsa peale on vajalik, kui siseministeerium ja politsei- ja piirivalveamet on kinnitanud, et ta on sünnijärgne kodanik, vastas Helme: "see ei ole nõiajaht, see on eriti tähtis avalik huvi! See, mis minuga toimub on nõiajaht! See, mis minu abikaasaga toimub seoses selle õnnetu valijamehega on nõiajaht. Aga see, kui me nõuame, et presidendikandidaat tõendaks, et tal on õigus olla legitiimne president, ei ole nõiajaht."

Helme ise oleks valmis suguvõsa dokumendid ette näitama. "Loomulikult, kui seda nõutakse, siis ma tõendaksin. Aga mina ei ole ka öelnud, et ma olen uhke, et olen venelane, aga tema on öelnud. Ta on sündinud alal, mille elanikele ei hakanud automaatselt kehtima 1918. aasta Maapäeva otsus anda kõigile elanikele automaatselt kodakondsus."

Marina Kaljurand on hetkel küsitluste andmetel kõige populaarsem presidendikandidaat. Kas surkimine tema perekonna ja päritolu kallal võib olla poliitilistel eesmärkidel? "See ei ole püüd viia tema reitinguid alla," ütles Helme.

"Tema reiting kukub peale valimisi nagunii kui ta peaks presidendiks saama. Ta on intervjuudes selgelt öelnud, mida ta toetab: massiimmigratsiooni toetab, suveräänsuse andmist Euroopa Liidule toetab. Ta on selgelt öelnud, et niisugune pisiasi nagu riiklik suveräänsus ei saa olla takistuseks mingite asjade tegemisel. Ta pooldab selgelt seda, et me ei räägiks enam okupatsioonist ja okupatsioonikahjudest. Ta toetab seda niinimetatud homoagendat, mida rahvas enamuses ei poolda. See reiting langeb tal nagunii ja meie reiting tõuseb niikuinii.

"Kui talle esitatakse küsimus, et pane lauale paberid, mis näitavad, et sul on õigus olla Eesti vabariigi president, siis saame vastu mingi ametniku allkirjaga paberi. No kuulge! See pole tõsiselt võetav asi," ütles Helme.

"Siseministeerium venitab lootuses, et enne toimuvad presidendivalimised ära ja siis langeb küsimus päevakorrast ära. Marina Kaljurand riskib praegu millega? Sellega, et talle korraldatakse ametist tagandamine."

Siseministeeriumi arhiividokumentidega jäi Helme rahule

Täna avaldas siseministeerium Marina Kaljuranna kodakondsust tõestavad arhiividokumendid. "Marina Kaljuranna vanavanemad Aleksander ja Aleksandra Rajevski elasid Narva vallas Komarovka külas, mis on Eesti territoorium alates Tartu rahust ehk 1920. aastast. Lisaks on Marina Kaljuranna vanaisa Aleksander Rajevski kodakondsus tuvastatav läbi aja erinevate arhiividokumentidega. Lähtudes eeltoodust saab siseministeerium kinnitada, et Marina Kaljuranna vanavanemad olid Eesti kodanikud," teatas siseministeerium.

Dokumentidega on Mart Helme rahul. "See oli täpselt see, mida me tahtsime - pange paberid laua peale ja näidake mustvalgelt need dokumendid ette ja teema on maas. Mulle on veidi arusaamatu, miks see teema nii kaua aega võttis. Miks ei võinud juba kevade poole seda teha, siis oleks olnud rahu majas," ütles ta.