Oktoobris käisid päästeameti Ida päästekeskuse järelevalveinspektorid reididel nii Lääne- kui ka Ida-Virumaal. Kontrolliti, kuidas 29 lasteaeda ja 20 hoolekandeasutust oma hoolealuste ohutuse tagamiseks tuleohutusnõudeid täidavad.

Reididel oli põhirõhk evakuatsiooninõuete täitmisel. Kui inspektoritele jäi silma tuleohutusalaseid rikkumisi, siis kindlasti pöörati tähelepanu ka nendele.

Lääne-Virumaal käidi kokku 3 hooldekandeasutuses, puudus nõuete täitmisel tuvastati ühes eakate kodus. Samas regioonis käidi kokku 14 lasteaias. Kõik nõuded olid täidetud 10 lasteaias, 4 majas aga leiti puudusi.

Ida-Virumaal kontrolliti 17 hoolekandeasutust, puuduseid leiti 5 kohas, ning 15 lasteaeda, 3 majas tuvastati puudusi kehtestatud nõuete täitmisel.

„Kõige tavalisemad puudused evakuatsiooninõuete täitmisel, mis reidide käigus avastame, on seotud evakuatsiooniteedega. Evakuatsiooni teed peavad olema puhtad, kergesti läbitavad, võtmeteta avatavad ning hästi nähtavad. Kui evakuatsiooniteede leidmisega või nende läbimisega on raskusi, siis õnnetuse puhul, kui on iga sekund tähtis, on inimestel majast välja pääseda keeruline,“ selgitas päästeameti Ida päästekeskuse tuleohutuskontrolli büroo juhataja Maarika Kõiv.

Oktoobrikuu reidide käigus leiti ka teisi puudusi. Näiteks ühes asutuses ei vastanud evakuatsioonplaan tegelikkusele, teises asutuses oli automaatne tulekahjusüsteem hooldamata. Samuti on levinud rikkumine tuletõkkeukse lahti hoidmine.

„Lahtistest tuletõkkeustest pole tulekahju puhul mingit kasu, sest see ei peata tule ja suitsu levikut,“ lisas Kõiv.

„Tuleohutusnõuete täitmine, mille hulgas on ka evakuatsiooniteede vaba läbipääsu tagamine, on asutuse või ettevõtte kohustus. Kehtestatud nõudeid tuleb täita kogu aeg, mitte oodata inspektorite sekkumist. Ohutu evakuatsioon ei ole oluline ainult tulekahju korral. Näiteks, oli hiljuti keemiareostus Harjumaa lasteaias, mille tõttu evakueeriti hoones viibinud 124 last ja 19 töötajat,“ tuletas kõigile meelde Ida päästekeskuse juhi asetäitja järelevalve alal Marti Siim.

Asutustele, kus reidi käigus tuvastati tuleohutusnõuete rikkumisi või puuduseid tehti ettekirjutused. Puudused või rikkumised tuleb asutustel likvideerida neile selleks määratud tähtaja jooksul.

Päästeameti järelevalveinspektorid jätkavad reidide korraldamist erinevatesse asutustesse, et tuleohutusnõuded oleksid täidetud ja inimesed tunneksid ennast turvaliselt.