Poliituuringute instituudi direktori Markovi arvates peab Ansip vabandama venekeelse elanikkonna diskrimineerimise ja pronkssõduri teisaldamise eest, teatab infoagentuur Interfax.  

„Ma olen valmis vabandama, sel juhul kui ma milleski süüdi olen. Kuid kui ma räägin, et ei pea Eestit demokraatlikuks riigiks, siis on see mu arvamus, minu seisukoht,” sõnas politoloog.

„Juhul kui härra Ansip leiab loogilisi argumente Eesti rahva ees vabandamiseks, siis ma teen seda rõõmuga, kuna olen huvitatud headest suhetest meie riikide vahel. Kui antud juhul pole mul millegi eest vabandada,” selgitas Markov agentuurile.

Markovi arvates peaks Ansip ise vabandama: „Eeldan, et härra Ansip peaks ise tema poolt läbiviidava venekeelset elanikkonda diskrimineeriva poliitika eest vabandama. See on ilma igasuguste liialdusteta apartheidipoliitika.”

Vene rahvasaadiku sõnul tuleks Eesti peaministril vabandada ka sõdur-vabastaja elik pronkssõduri kesklinnast (sõjaväe)kalmistule viimise pärast. 

Peaminister Andrus Ansip ütles täna Raadio 4le antud intervjuus, et Vene riigiduuma saadikut Sergei Markovit ei oleks pidanud kandma Schengeni viisakeelu musta nimekirja, kuid Eestisse sissesõidukeelu tühistamiseks tuleb Markovil vabandust paluda.

Peaminister märkis, et kui Markov ja Vassili Jakemenko vabandavad Eesti ees, siis saavad nad tulevikus võimaluse riiki tulla. Ansip rõhutas intervjuus, et kuigi Schengeni viisakeelu mustast nimekirjast võeti Markovi nimi välja, siis Eestisse sissesõidukeeld on tal siiani.

Välisminister Urmas Paeti kommentaar viisaskandaalile