Kantud karistusele vaatamata on Marko Rudi kaitsjad endiselt veendunud mehe süütuses, kuna USA ülemkohus tunnistas 2010. aasta juunis paragrahvi, mille alusel süüdistati ka Rudit, USA konstitutsiooniga vastuolus olevaks.

Marko Rudi kaitsjad on mehe väljaandmise ja süüdimõistva otsuse vaidlustanud vastavalt Euroopa inimõiguste kohtus ja USA 4. föderaalses ringkonnakohtus.

USA võimud alustasid Rudi tegevuse uurimist 2005. a mais pärast seda, kui üks USA kodanik oli esitanud FBI-le Rudi kohta kaebuse. Uurimise käigus selgus, et esitatud kaebus oli alusetu ja see oli põhjustatud sellest, et Rudi oli nõustunud tunnistama USA tsiviilkohtus kaebuse esitanud isiku vastu, teatas Delfile Rudi esindaja, advokaadibüroo Glikman & Partnerid.

USA ametivõimud kahtlustasid Rudi internetikelmuses, altkäemaksu saamises seoses föderaalse programmiga, suures ulatuses kelmuses Ameerika Ühendriikide vastu ning rahapesu edendamises ja varjamises, mille eest USA seadused nägid ette kokku kuni 80-aastase vangistuse.

USA võimud edastasid Eestile Rudi väljaandmistaotluse 2008. aasta suvel ja Rudi anti USA-le välja 2009. a augustis. 2010. a jaanuaris loobusid USA võimud kolmest Rudile esitatud süüdistusepunktist ja sama aasta märtsis veel ühest punktist, teatas tema esindaja.

Kohtuasjas USA-s kaitse ettevalmistamisega tegelenud kaitsja sõnul aktsepteeris Marko Rudi pärast ligi kaheaastast eeluurimisvangistust talle USA valitsuse poolt tehtud kolmanda pakkumise sõlmida kokkulepe. Marko Rudi läks kokkuleppemenetluse teed siis, kui ilmnes, et kohtumenetlus USA-s võib kesta veel aastaid ja USA-s alalist elamiskohta mitte omav Marko Rudi peab kogu menetluse ajaks jääma vahi alla. Elamisluba omav süüdistatav saanuks eeluurimise ajal kohtuistungiks valmistuda kautsjoni vastu vabaduses.

Vaatamata sõlmitud kokkuleppele on Rudile USA kohtu poolt määratud riiklik kaitsja esitanud 4. föderaalsele ringkonnakohtule apellatsioonikaebuse, millega taotleb mehe õigeksmõistmist. Oma apellatsioonikaebuses leiab kaitsja, et muuhulgas rikub Rudi süüdimõistmine Eesti ja Ühendriikide vahelist välislepingut, mille alusel Rudi välja anti.

Rudi kaitsjate sõnul on tõenäoline, et ka pärast mehe vabanemist tuleb Euroopa inimõiguste kohtu ja USA apellatsioonikohtu lõplikke lahendeid veel aastaid oodata.


Eesti andis Rudi mullu augusti lõpus USA-le välja võimalusega menetleda tema suhtes vaid kahtlustust internetikelmuses ja suureulatuslikus kelmuses USA vastu. Ülejäänud kahtlustuste osas puudus õiguslik alus Rudi USA-le väljaandmiseks.

Rudi vahistati Tallinnas 2008. aasta septembri keskel USA õigusabipalve peale, kuna teda kahtlustati kuritegudes aastatel 2003-2005, mis olid seotud Iraagi ülesehituseks mõeldud raha ebasihipärase kasutamisega.