"Situatsioon on selline, et mõni vale liigutus või provokatsioon võib esile kutsuda ettearvamatute sündmuste ahela," nentis täna Ukrainast tagasi pöörduv Mihkelson.

Mihkelsoni sõnul kutsub osa inimesi toimuvat revolutsiooniks ja osa rahva vastuhakuks korrumpeerunud võimule. Ta ise nimetas toimuvat Ukraina kodanikuühiskonna ärkamisajaks ja viitas Ukraina endisele kaitseministrile Anatoli Hrõtsenkole, kelle sõnul ei ole Ukraina inimesed enam need, keda on võimalik kummikuulide ja -nuiadega vaikima sundidad.

Mõne ministriportfelli pakkumisega olukorda ei lahenda

Mihkelsoni sõnul on Ukraina sündmuste juured palju sügavamal kui novembris sõlmimata jäetud assotsiatsioonilepe Euroopa Liiduga.

"Tegelikult on küsimus selles, et paljud inimesed ei usalda praegust riigivõimu ja nõuavad praeguse presidendi tagasiastumist ja ennetähtaegseid valimisi," rääkis Mihkelson. "Kuidas selleni jõuda, on praegu väga keeruline ette kujutada. Lahenduste variandid, kuidas riik sellest tupikust välja tulla, varieeruvad sõltuvalt sellest, kellega rääkida."

Kohtumiste pinnalt tekkinud arusaama järgi ei ole Mihkelsoni sõnul võimalik lahenda olukorda pelgalt mõne ministriportfelli pakkumisega praegustele opositsiooniliidritele.

"Kõik on madalstardis, et minna erakorralistele presidendivalimistele," rääkis Mihkelson Delfile. "Küsimus on aga selles, kas opositsioon suudaksid välja käia ühe kandidaadid, kellega välja minna. Opositsiooni probleem on see, et neil pole ühte selget liidrit, kes oleks läbirääkimistel võrdne partner."

Samuti on tema sõnul küsimus selles, kui palju opositsiooni liidrid üldse olukorda kontrollivad. Kahtluseks andis Mihkelsoni sõnul alust see, kui ta öösel nägi kõrvalt justiitshoone hõivamist ja kui opositsiooni üks liidritest Klitško palus selle lõpetada, siis teda ei võetud kuulda.

Levib palju kontrollimatut infot

Mihkelson kohtus eile Ukraina opositsiooni esindajatega. Täna oli tal siseministeeriumis kohtumine, mille lõppedes rääkis ta Delfile, et kogu sündmuste alghetkest alates on Ukraina kohta levimas palju kontrollimatut informatsiooni.

"Info massiiv, mis liigub Ukrainast välja on sedavõrd suur, et seda peab suutma ka filtreerida," sõnas ta.

Nii näiteks ei leidnud kinnitust väide, et Ukraina eriüksuse Berkut ridades oli ka omoni tegelasi. Väidetavalt olid inimesed omoni segi ajanud mujalt Ukrainast toodud lisajõududega, kelle vormirõivastel olid venekeelsed sildid.

Mihkelsoni sõnul loodavad inimesed homsele päevale, kui toimub ülemraada erakorraline istung, kus on võimalik näha, kas kõne alla tuleb 16. jaanuaril rutakalt ja kõiki protseduurireegleid eirates tehtud otsuste tagasipööramine.

Rahvusvaheline sekkumine

Rahvusvaheline sekkumine on Mihkelsoni sõnul vajalik selleks, et survestada kõiki osapooli vägivalda vältima ja pöörata Ukraina arengutrajektoor demokraatliku ja õigusriigi põhimõtete poole.

Selles mõtte on äärmiselt oluline Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja ka Catherine Ashtoni külaskäik, keda oodatakse Kiievisse homme.

Mihkelson märkis, et opositsioon ootab Euroopa Liidult aktiivset vahendustegevust.

"Poliitiliste jõudude esindajad arvavad, et olukord on nii kriitiline, et ka lääne suunalt peab sekkuma maksimaalselt kõrgel tasemel ja võrreldava kaaluga poliitiline figuur, kes suudaks Ukraina toimivate lahendusteni aidata," kõneles Mihkelson.