Marko Mihkelsoni hinnangul ei uskunud ilmselt Vene pool, et Türgi läheb hoiatustest kaugemale. "Tänasest on see aga fakt ja peaks Venemaale olema selgeks signaaliks. NATO õhuruum on kaitstud ning selle rikkumine võib kaasa tuua tõsised tagajärjed. Türgi näitas täna ilmekalt, kust jookseb NATO piir," ütles Mihkelson Delfile.

Riigikaitsekomisjoni esimehe arvates Vene pommituslennuki Su-24 allatulistamine Türgi õhujõudude hävitajate F16 poolt üksnes kinnitab, kui ohtlikule piirile on nihkunud rahvusvaheline konflikt Süürias. "Venemaa ja Iraani sekkumine Süüria kodusõtta on selle muutnud rahvusvaheliseks konfliktiks, mis avaldab otsest mõju ka piiririikide nagu Türgi julgeolekule."

Mihkelsoni sõnul tuleb silmas pidada, et Türgi piiri ääres käivad juba mitmendat nädalat ägedad lahingud Assadi vastaste ning Süüria, Venemaa ning Iraani ühisjõudude vahel. Seetõttu oli ka tänane Türgi õhupiiri ületamine Vene lennuki poolt seotud eeskätt lahingutega strateegiliselt oluliste kõrgendike pärast.

Türgi teatas juba oktoobris toonaste õhupiiri rikkumiste järel, et nende kordumine võib kaasa tuua lennukite allatulistamise. Mihkelson tuletas meelde, et Türgi lasi 16. oktoobril enda õhuruumis alla Vene päritolu mehitamata lennuki. "Nüüd siis tabas sama saatus Su-24."

Mihkelson lisas, et Türgi on seejuures jaganud ka avalikkusega radaripilti, mis tõestab ilmekalt Vene lennuki piiririkkumise. "Ma esitaks täna Türgit süüdistanud Putinile retoorilise küsimuse: mida teeks Venemaa õhutõrje, kui võõrriigi relvastatud ründelennuk peaks sisenema Venemaa õhuruumi?"

Türgi konsulteerib Mihkelsoni sõnul täna oma NATO liitlastega, jagades intsidendi kohta informatsiooni. Ei ole välistatud, et Ankara palub liitlastelt tuge oma õhuruumi valvamisel. "Mäletatavasti juba Süüria sündmuste alguses, kui samuti toimus rida õhuintsidente, kaasa arvatud Türgi hävitaja allatulistamine, paigutas NATO Süüria piirilähedusse õhutõrjekompleksi Patriot patareid. Osaliselt on tänaseks need välja viidud, kuid olukorra pingestumine võib otsuseid ümber muuta," selgitas riigikaitsekomisjoni esimees.

Vaatamata olukorra keerukusele ning teravale Venemaa poolsele retoorikale võiks Mihkelsoni arvates siiski eeldada, et konflikt lahendatakse diplomaatiliste sammudega. "Vaevalt on Moskva huvides Türgiga suhete katkestamisele minna."

"Küll aga näitas veelkord tänane intsident, et Venemaa tegevus Süürias on suunatud mitte niivõrd Islamiriigi vastu, vaid Assadi positsioonide tugevdamiseks enne võimalikke rahvusvahelisi kõnelusi detsembri keskpaigas," tõdes Mihkelson.

Türgi sõjaväelane ütles Reutersile, et kaks Türgi hävituslennukit F-16 tulistasid lennuki alla pärast korduvaid hoiatusi (viie minuti jooksul kümme korda), sest see rikkus Türgi õhupiiri, vahendab BBC News.

Venemaa kaitseministeeriumi väitel oli Su-24 kogu aeg Süüria territooriumi kohal.