"Toomi ja tema reisikaaslaste kohtumisel pole Süürias püsiva rahu ja stabiilsuse tagamiseks mingit mõju, sest nad esindavad Euroopa Parlamendis absoluutset vähemust," ütles Mihkelson Delfile.

"Mind huvitab rohkem küsimus, miks just selline trio - Tatjana Ždanoka, Yana Toom ja Javier Couso Permuy Assadi juurde lendas ja kohe vastuvõtu osaliseks sai. Kõigi kolme senine tegevus viitab nende suurele Venemaa sõbralikkusele, kui mitte sõna otseses mõttes Venemaa huvide kaitsmisele Euroopa Parlamendis," sõnas Mihkelson.

"Süüria president Assad on olnud eeskätt Venemaa kaitsva tiiva all ning Toomi ja tema kaaslaste väljaütlemised passivad kõige paremal moel kokku just Venemaa seniste hoiakute, mitte aga Euroopa Liidu poliitikaga," leidis riigikaitse komisjoni esimees.

"Kui aga Toomil on tõesti siiras soov aidata kaasa vähemalt vaherahu kehtestamisele Süürias, tuleks tal hoopis Moskvasse lennata ja president Putiniga sellel teemal rääkida," pakkus Mihkelson. "Venemaa ohulöökide arv Süürias on viimase kahe kuuga märgatavalt kasvanud."

Kolme Euroopa Parlamendi saadiku visiit Süüriasse

Euroopa Parlamendi delegatsiooni koosseisu kuulusid Javier Couso Permuy (Hispaania, Euroopa Ühinenud Vasakpoolsete fraktisoon), Tatjana Ždanoka (Läti, Roheliste/Euroopa Vabaliidu fraktsioon) ja Yana Toom (Eesti, Euroopa demokraatide ja liberaalide liidu fraktsioon), teatas Yana Toomi büroo.

"Külastuse eesmärk on tutvuda humanitaarolukorraga kohapeal. Kasutasime võimalust külastada valitsusrežiimi kontrolli all olevat Süüria osa ja kohtuda kohalike poliitikutega, kellest me tihti tagaselja räägime," seletas Couso Permuy.

Visiidi päeval toimus pooleteise tunni pikkune kohtumine Süüria presidendi Bashar al-Assadiga, kes rõhutas, et Süüria võitleb praegu ülemaailmse terrorismiga ja selle võitluse edust sõltub nii ümberkaudsete riikide kui ka Euroopa julgeolek.

Süüria riikliku uudisteagentuuri SANA teatel ütles Assad europarlamendi liikmetele, et terrorismi ja põgenikekriisi eest vastutavad "mõnede Lääne riikide juhid", kes pakuvad terroristlikele organisatsioonidele Süürias poliitilist katet ja toetust, vahendab ERRi uudisteportaal.

Assad märkis SANA teatel kohtumisel, et europarlamendi liikmed võivad mõjutada oma riikide valitsusi "terrorismi levikule ja Süüria rahva elutingimuste halvenemisele viinud valede poliitikate muutmisel". Agentuuri teatel kinnitasid saadikud selle peale, et külastuse ajal nähtud inimeste kannatused kohustavad neid pingutama Euroopa valitsuste Süüria-suunalise poliitika muutmise ja sanktsioonide tühistamise nimel.

"Nii Süüria riigijuhid kui ka inimesed tänaval püüdsid meile selgitada lihtsat mõtet: sanktsioonid teevad tohutut kahju Süüria tavainimestele," ütles Toom oma büroo teatel.