Eelmisel nädalal saatis Pärnu linnavalitsus Esplanaadi 10 rentivale aktsiaseltsile Chaplin kirja, milles palutakse maja juures seisev monumentaalkunstivorm “Ettevaatust, XXI sajand” hiljemalt 2. juuniks likvideerida.

Linnavalitsuse hinnangul sisaldas veoauto kastis seisvale Lenini kujule pandud Konstantin Pätsi pea sõnumit, mis riivab iga eesti inimese kodanikutunnet.

Soosaar täitis linnavalitsuse palve, luues installatsiooni “Ettevaatust, XXI sajand!” asemel installatsiooni “Keelatud ajalugu”. Veoauto ja sellel seisev kuju on nüüd mähitud musta kile sisse ning sellel on uus sõnum.

Soosaare sõnul on Pärnus valitsev tsensuur küll põhisseadusega vastuolus, kuid loob soodsa pinnase sümbolistliku ning kujundikeeles kõneleva kunsti tekkeks.

Uus teos “Keelatud ajalugu” osutab Eestis valitsevale skisofreenilisele olukorrale, kus ajalugu markeerivate monumentide kõrvaldamisega püütakse minevikku mitte selgitada, vaid hoopis inimeste mälust kustutada.

Sellise tõlgenduse valguses on ööpimeduses oma kuratlikke silmi vilgutav taies hoiatus kõigile neile, kes sallivad totalitaarset ja autokraatset mõtlemist. “Ajalugu võib tulla tagasi ning korduda palju rängemates vormides,” lisas Soosaar.