Reformierakonna juhatus kogunes täna erakorralisele istungile, kus arutuse alla tuli eile tagasi astunud rahandusministri Jürgen Ligi mantlipärija küsimus. Taavi Rõivas esitas rahandusministri kandidaadiks praegu peaministri majandusnõunikuna töötava Maris Lauri.

Lauri astus täna hommikul mõneti ootamatult Reformierakonna liikmeks ning teatas, et soovib osaleda poliitikas ning järgmistel riigikogu valimistel. Reformierakonnal on kombeks, et nende poolt esitatud minister kuulub ühtlasi ka erakonda.

„Otsustasin liituda Reformierakonnaga, sest olen ise selgelt parempoolse ilmavaatega ja hindan kõrgelt isikuvabadusi. Reformierakonna liikmena soovin kindlasti osaleda erakonna majandusprogrammi valmimises. See on otsene võimalus anda oma panus, et muuta asju Eestis paremaks, sest suure tõenäosusega kujundab Reformierakond Eesti tulevikku ka peale eelseisvaid Riigikogu valimisi,“ kirjutas Lauri oma blogipostituses täna hommikul.

Maris Lauri saamisel rahandusministriks väldib Reformierakond olukorda, et riigikogu liikmeks saaks Silver Meikar. Juhul, kui ministriks oleks saanud Aivar Sõerd või Arto Aas, oleks Meikar nende asendusliikmena saanud riigikokku.

Majandusanalüütik Maris Lauri on varem töötanud majandusministeeriumis ning analüütikuna Eesti Pangas ja Swedbankis. Selle aasta aprillist alustas ta tööd peaminister Taavi Rõivase majandusnõunikuna.

Maris Lauri sündis 1. jaanuaril 1966. aastal Kiviõlis. Ta õppis Tartu Ülikoolis 1984-89. aastal majandusküberneetika erialal ja sai matemaatik-majandusteadlase diplomi. Lauri omandas teadusmagistri kraadi majandusteaduses 1994. aastal.

Hiljem töötatas ta Tõraveres Eesti Teaduste Akadeemia Astro- ja Atmosfäärifüüsika instituudi raamatupidajana, majandusministeeriumi investitsiooni osakonnas, Eesti Panga majandusanalüüsi osakonnas, Tallinna Pangas ja Hansapangas/Swedbankis (1998-2011). 2014. aasta aprillist sai Laurist peaministri majandusnõunik ja sama aasta maist ka EASi nõukogu liige ning EASi Auditikomitee esimees.

Lauri on tegelenud valdavalt jooksvate majandussündmuste analüüsimisega ning lühiajaliste ja keskpika perioodi prognooside koostamisega ning on üks 2014. aastal ilmunud gümnaasiumi ühiskonnaõpetuse õpiku autoritest, millesse ta kirjutas majandusosa.

2008. aastal annetas president Toomas Hendrik Ilves Maris Laurile Valgetähe V klassi ordeni.