Eelmise aasta oktoobris allkirjastas Reformierakonda kuuluv sotsiaalminister Maripuu määruse, millega tõstis kolesterooliravimi Ezetrol 50protsendise soodustusega ravimite hulgast 75protsendise soodustusega ravimite nimekirja. Sotsiaalministeeriumi juures tegutsev ravimikomisjon oli üksmeelselt selle otsuse vastu. Põhjuseks kõrge hind, ravimi toime ei olnud tõestatud ja polnud tehtud ka kliinilisi uuringuid. Eksperdid kartsid ka seda, et ravimi ületarbimine võib haigekassa kulusid järsult ja prognoosimatult suurendada, kirjutab Äripäev.

Tegemist ei ole tavapärase juhtumiga, vaid pigem erandiga, kui ministerotsustab käituda vastupidiselt ravimikomisjoni otsusele ja surub ravimijõuga suurema soodustusega ravimite hulka. Ravimiameti peadirektori asetäitja Alar Irs räägib, et ministeeriumi ja ministri otsusest pole võimalik aru saada. "Ilmseltsaavad kõik komisjoni liikmed sellest aru, kui otsuse toeks on kaalukadargumendid, mille komisjon on kahe silma vahele jätnud. Sel korral eiolnud võimalik otsuse põhjusest aru saada," ütleb Irs.

Haigekassa hinnangul tähendab ravimi kõrgem soodustus riigi jaoks 4 miljonit krooni lisakulu, aastane kulu ravimi liigtarbimisel võib aga ulatuda 81 miljoni kroonini. "See ravim on kallis," väidab ravimikomisjoni liige, Tallinna Arstide Liidu juhatuse esimees Toomas Kariis. Sotsiaalministeerium oli aga jäärapäiselt huvitatud vastupidisestotsusest ja avaldas ravimikomisjonile survet eitava seisukohamuutmiseks.Ravimifirmale tähendab ravimi saamine soodushinnakirja aga kullasoont. Haigekassa maksab siis patsiendi eest ravimifirmale 50-100 protsenti jaemüügihinnast. Tänu soodustusele suureneb oluliselt ravimi müük.

Sotsiaalministeeriumi asekantsler Ivi Normet teatas Delfile, et enne ravimi lülitamist soodusravimite nimekirja arvestab ministeerium nii ravimikomisjoni kui ka ravimiameti ja Eesti Haigekassa arvamust.

"Samuti vaadatakse üle argumendid, millele tuginedes eelnimetatud omapoolse arvamuse andsid ja selgitatakse välja asjaolud, mis varasemas menetluses on jäänud ebaselgeks. Ka Ezetroli puhul võeti arvesse kõiki esitatud argumente ning asjaolusid kogumis hinnates jõuti järeldusele, et ravim ei ole vajalik mitte kõigile kõrge kolesteroolitasemega patsientidele, kuid on vajalik teatud patsientide grupile – neile, kellel eelistatud ravimite kasutamine on ebapiisav ja kolesteroolitaseme adekvaatseks langetamiseks vajalik lisaravimi kasutuselevõtt. Sellest tulenevalt lisati ravim nimekirja piiranguga ja sellise väljakirjutamise piiranguga ongi ravim täna ka kättesaadav.

Peale lisainfo saamist leidis ka ravimikomisjon, et sotsiaalministril on õigus teha ravimikomisjoni ettepanekust erinev otsus. Komisjon menetleb ühte taotlust üks kord. Ka Ezetroli osas nõustusid kõik sellega, et enne kui uut algatust ei ole (näiteks soodustuse % vähendamise kohta), ei asuta uuesti arvamust avaldama.

Ezetroli on haigekassa kompenseerinud 30 000 krooni ulatuses kvartali kohta. Aastane eeldatav kulu oli suurusjärgus ca 3 miljonit krooni kandis, järelikult pole ravimi kuritarvitamist arstide poolt ilmnenud.

Ravimikomisjoni ülesandeks on olla maksimaalselt konservatiivne, et ravimite hinnad ja nö väärtus maksimaalselt heas vastavuses oleks. Ravimikomisjoni poolt on ka positiivsed otsused tingimusega, et hind peab olema EL odavaim, kuid siis algab hinnaleppe sõlmimise protsess, kus argumenteerime tootjaga, mis on maksimaalne odav hinnatase, millega saame mõlemad – sotsiaalministeerium ja tootja – nõustuda.

Ravimite soodustuse kehtestamisel on alati säästlikkust silmas peetud. Ravimi Ezetrol soodusmäära kehtestamine ei põhjustanud lisakulu ravimihüvitiste eelarvele, kuna sama ravimitootja nõustus uue ravimi soodustuse kehtestamisel alandama teiste ravimite hindasid, mis kokkuvõttes vältis lisakulu ravikindlustusele, aitas muuta mitmed toimeained patsientidele varasemast odavamaks ning muuta uue toimeaine paremini kättesaadavaks."