"Viimastel aastatel on erinevate akadeemiliste institutsioonide ja mõttekodade poolt koostatud ja publitseeritud mitmeid taolisi analüüse," ütles Kaljurand Delfile. "Me ei näe praegu Venemaast otsest sõjalist ohtu NATO-le. Loomulikult valmistub NATO kaitsealliansina kõigiks stsenaariumiteks," lisas välisminster.

Ta ütles, et Rootsi ja Soome on hiljuti suurendanud oma koostööd NATO-ga, mis on regionaalse julgeoleku seisukohast positiivne.

Raporti koostanud Rootsi kuningliku militaarakadeemia rektori Johan Wiktorini ja instituudi juhi Benjamin Ståhli sõnul kujutab Venemaa endast tõsist geopoliitilist ohtu, vahendab ajaleht Dagens Nyheter.

Varasematest märksa tõsisemat stsenaariumit kujutav raport mängib läbi olukorra, kus Venemaa üritab rünnakutega Balti riikides ja Skandinaavias tirida allianssi globaalsesse konflikti. Seda sooviga näidata, et NATO on oma tegevuses liiga aeglane ja nõrk.

Raporti järgi on Venemaal eesmärk – lüüa Balti riikides lõkkele konflikt, mis sunniks Ameerika Ühendriike oma tähelepanu ja ressursi Läänemerelt tagasi tõmbama. Kaitseinstituudi hinnangul suudab Venemaa ükskõik millise Balti riigi oma kontrolli alla võtta vaid mõne päevaga. Seda aga vaid juhul, kui keegi Balti riikidele appi ei tõtta. Vastasseisu korral on Venemaal suur huvi ka Skandinaavia vastu, mistõttu raporti hinnangul ei jääks konfliktist puutumata ka Soome ega Rootsi.