Sotsiaaldemokraat Mariann Mikko sõnul esitasid nad mai alguses riigikogule soolise võrdõiguslikkuse seaduse muutmise eelnõu, millega soovitakse luua soolise võrdõiguslikkuse nõukogu asemel riigikogu soolise võrdõiguslikkuse erikomisjon.

„Meie mõte on see, et kui valitsus ei ole üheksa aasta ja kuue ministri ametiaja vältel saanud hakkama soolise võrdõiguslikkuse nõukogu nimetamisega, siis on ülim aeg haarata initsiatiiv parlamendil,“ rääkis Mikko Delfile.

Viimati sotisaalministri ametit pidanud Hanno Pevkur lubas nõukogu ametisse nimetada 2012. aasta juuni lõpuks. „Nüüd on 11 kuud möödas ja ma ei usu, et Taavi Rõivas seda lähipäevil teeb. Juhul, kui ta seda teeb, on see tervitatav,“ ütles Mikko. „Kui me saame Eestisse mõlemad - nii soolise võrdõiguslikkuse nõukogu kui ka riigikogu komisjoni, on see kiiduväärt. Aga kui valitsus ei suuda soolise võrdõiguslikkuse nõukogu ametisse nimetada, siis oleks meil vähemalt parlamentaarne erikomisjon.“

Mikko sõnul ei ole valitsus oma tööga hakkama saanud ja parlamentaarne jõud täidab nüüd oma kohust ja soovib muudatust seadusesse. Ka valitsus peab oma sõna selles küsimuses sekka ütlema. Lisaks on huvitav jälgida, kuidas jagunevad hääled põhiseaduskomisjonis, kus on neli Reformierakonna, kaks Keskerakonna, kaks SDE ning kaks IRLi liiget ja lisaks fraktsiooni mittekuuluv Deniss Boroditš.

Mikko sõnul ei ole soolise võrdõiguslikkuse teema pseudoprobleem ja tegemist pole ainult palgalõhe küsimusega. Riigikogu erikomisjonil oleks ka järelevalve funktsioon - ta teeks kord aastas parlamendis riiklikult olulise teemana oma tööst kokkuvõtte.

„Aeg on erikomisjoni moodustamiseks küps,“ sõnas Mikko, kelle sõnul tegutseb soolise võrdõiguslikkuse komisjon paljudes Euroopa Liidu parlamentides. Erikomisjoni töö üheks aluseks oleks Mikko sõnul inimarengu aruanne, mis osutab läbi aastate paljudele probleemidele, millega valitsus pole soovinud tegeleda.

Soolise võrdõiguslikkuse seadus jõustus üheksa aastat tagasi. Selle üks paragrahv kohustab valitsust kinnitama soolise võrdõiguslikkuse nõukogu koosseisu, mida valitsus pole seni moodustanud.

Poolteist aastat tagasi saatis õiguskantsler Indrek Teder sotsiaalministrile märgukirja, milles tõdeb, et soolise võrdõiguslikkuse seadus sätestab nõukogu moodustamise kohustuse. Kohustuse mittejärgmine on seaduse mittetäitmine.