Halduskohtu kantselei teatel esitas Valdmann teisipäeval kohtule avalduse, et ta tahab 6. juuni kohtuotsuse kohta apellatsiooni esitada, kirjutas Eesti Päevaleht.

Haigekassa pressiesindaja Anne Osvet ütles, et kohtuotsuse edasikaebamine on Valdmanni õigus, kuid sellest nagunii midagi ei muutu, kuna halduskohtu menetluse seaduse järgi ei saa haigekassa Valdmannile esitatud 107.000 krooni suurusest nõudest loobuda.

Valdmannile seni ravimit Glivec tasuta andnud ravimifirma Novartis filiaali juhataja Roland Lepik ütles, et nende firma võtab eeldatavalt selle nädala jooksul seisukoha, kui kaua nad Valdmannile veel ravimit tasuta annavad.

“Meil on ettevalmistamisel pressiteade, mille firma juhtkond peab heaks kiitma,” ütles Lepik. “Seejärel avaldame oma seisukohad kõikides meediakanalites.”

Glivec on ainus ravim, mis verevähki põdeva Valdmanni haiguse edasiarenemise peatas. Meedikute sõnul on kallis ravim levinud kiiresti üle maailma ning selle ravitulemused on olnud seni suurepärased. Samas pole aga ravimi pikaajaline mõju veel selgunud.

Sotsiaalminister Siiri Oviir teatas eelmisel aastal, et ministeeriumi soodusravimite komisjon kavatseb jooksul Gliveci soodusravimite nimekirja lülitada. Eelmise aasta maiks polnud komisjon seda aga veel teinud ning seetõttu otsustas Valdmann kohtusse pöörduda, paludes tunnistada õigusvastaseks haigekassa otsuse keelduda talle ravikulusid hüvitamast.

Hiljem teatas sotsiaalministeerium, et ei pea siiski vajalikuks Glivecit soodusravimite nimekirja lülitada, kuna ravimi otstarbekus vajab veel täiendavat teaduslikku tõestust.

5. juunil 2002 andis ravimi- amet Valdmannile ja teistele verevähihaigetele tasuta kuu aja annuse Glivecit, mille säilivustähtaeg oleks peatselt täis saanud. Augustis 2002 kohustas Tallinna halduskohus tasuma haigekassat Valdmanni ravimi eest alates sama aasta 12. juulist kuni kohtuotsuse avalikustamiseni.

Vastavalt kohtu otsusele kandiski haigekassa Valdmanni arvele 107.000 krooni. Kui kohus lõpuks toimus, saavutas seal võidu aga hoopis haigekassa, kes nüüd omakorda kohtusse pöördus ja Valdmannilt raha tagasi nõudis.

6. juunil tegi kohus otsuse, milles kohustas Valdmannil haigekassale 107.000 krooni tagasi maksma ning hüvitama ka kohtukulud.