Eelmisel nädalal lõi laineid uudis, et sel nädalal koguneb eri riikidest üle 40 luksusautode omaniku Tallinna ja Pärnusse superautode kokkutulekule ning 2500-eurose pääsme omanikele lubatakse kohtumist Eesti presidendi ja peaministriga ning meelelahutuslikku osa koos siseministriga.

Superautode ürituse peakorraldajaks on reformierakondlane, riigikogu liikme Keit Pentus-Rosimannuse vend Sten Pentus. Kes on aga need inimesed, kes on varasemalt üritust väisanud ning kes lubanud ka seda tänavu teha?

Mullu septembris toimunud Honour Club Estonia ürituse piltidelt leiab koos Rõivasega poseerimas näiteks ärimees Henry Kallase.

Lisaks poseerib Rõivasega mullusel fotol kasiinoärimees Armin Karu poeg Erik Karu, reformierakondlasest vormeliäss Sten Pentus ise ja tema kaasa, suurärimees Margus Reinsalu tütar Kristel Pentus. Nendega koos on pildil ka mitmeid autoentusiaste.

Foto: Honour Club Estonia

Näiteks leiab fotolt Rõivase paremal käel istumast ning ka tänavuse ürituse sotsiaalmeediasse loodud osalejate lehelt sellise mehe nagu Christer Hedman. Avalike andmete kohaselt on tegemist Rootsi ärimehega, kellele kuuluv konsultatsioonifirma nõustab näiteks iganädalaselt Scania korporatsiooni tehnilistes küsimustes. Oma sotsiaalmeediakontol poseerib Hedman tihti äärmiselt luksuslike autodega. Samuti näib mehel olevat ka IT-taust.

Ka on sotsiaalmeedias lubanud tänavu üritust väisata Inglismaal resideeriv luksusautode müüki investeeriv Jens Sverdrup, kes oli eelmise aastani Rootsi hüperauto tootja Koenigseggi müügi- ja turundusjuht. Mulluse ürituse pildil ning tänavu sotsiaalmeedia ürituse nimekirjas on ka näiteks Soome noor rallisõitja, Porsche rooli keerav Jukka Honkavuori ning Läti võidusõitja Haralds Šlēgelmilhs. Enamik välismaalastest osalejatest ongi autoentusiastidest ärimehed, võidusõitjad või lihtsalt autohuvilised.

Peaminister Taavi Rõivas teatas eile Twitteris, et ülehomsel üritusel osaleb ka Tallinnas baseeruva reklaamitehnoloogiafirma AdCash asutaja ja Prantsuse IT-ärimees Thomas Padovani. Padovani on Eestis korduvalt võistlemas käinud ning ta on teada-tuntud autoentusiast.

"Kui Eestisse tuleb suur hulk edukaid ettevõtjaid, oleks lühinägelik neile meie riiki ja ettevõtluskeskkonda mitte tutvustada," kommenteeris Rõivas Twitteris.

Kui Eestisse tuleb suur hulk edukaid ettevõtjaid, oleks lühinägelik neile meie riiki ja ettevõtluskeskkonda mitte tutvustada.
— Taavi Rõivas (@TaaviRoivas) August 8, 2016

Sotsiaalmeedias on lubanud üritusel osaleda ka mitmeid tuntud eestlased. Näiteks on üritust lubanud väisata suurärimees Tullio Liblik, ettevõtja Indrek Rahumaa, kasiinoärimehe Armin Karu poeg Erik, meelelahutusärimees Andres Peets ning ürituse korraldaja õde ja poliitik Keit Pentus-Rosimannus.

Seda, kes täpsemalt kolmapäeval algavale üritusele pileti on ostnud, Sten Pentus Delfile ei täpsustanud.

Kolmapäeval algav üritus nimega Honour Club Estonia maksab osalejale 2500 eurot ja enne Pärnu ringrajale suundumist külastavad osalejad muuhulgas parlamenti ja Stenbocki maja, kus kava kohaselt tervitab neid isiklikult ka peaminister, Reformierakonna esimees Taavi Rõivas.

Presidendi kantselei pressiesindaja Piret Pert kinnitas Õhtulehele, et Ilves lubas kohtuda üritusel osalejatega, kui tema ajakava seda võimaldab. "Tegemist on sündmusega, kus osalevad välisriikide esindajad ja mille programmi kuulub Eesti tutvustamine."

Võidusõitude kõrval on programmis näiteks reede hilisõhtuse meelelahutusena Eesti e-lahendusi tutvustav viktoriin, mille läbiviijana on välja reklaamitud samuti Reformierakonda kuuluv siseminister Hanno Pevkur.