Keeruline skeem, mis nõuab head orienteerumist internetilinkide rägastikus, on võtnud sõnatuks mitu inimest, kes on oma pahameelega pöördunud Eesti Päevalehe poole.

„Kas elektroonilise makseteatise tellimine tähendabki seda, et maksuamet saadab kirja „Asu e-maksuametist maksuteadet otsima”?” imestas Kärt (nimi muudetud). „Ma ei saa aru, mis e-riigist meil kogu aeg räägitakse. Ei tohiks olla raske saata e-kirjaga PDF-fail või siis vähemalt luua iga maksumaksja meili jaoks automaatselt link, millel klõpsamine maksuteateni viib.”

Maamaksukohustuslastele saadetud kirjades on küll olemas ük­sik­asjalik õpetus, kuidas peaks maamaksuteatiseni jõudma, kuid keerulisust ja rahva pahameelt möönab ka maksuamet ise. „Meile on tehtud ettepanekuid, et maamaksuteatise võiks kohe e-kirjaga saata,” selgitas maksu­ameti pressiesindaja Annely Erm. „Seda on kaalutud, kuid e-post pole kõige turvalisem viis info edastamiseks ja maksuhalduril on kohustus maksusaladust hoida.” Lahendust lubab Erm juba järgmiseks aastaks, kui kirjale lisatakse info maamaksu suuruse, tasumise kuupäevade ja võimaluste kohta.

Inimesed, kelle eluase asub kortermajades, võivad maamaksuteatisega peituse mängimise sootuks tegemata jätta, sest väiksema summa puhul tehakse järgmisel aastal tulumaksutagastust makstes tasaarveldus. Suuremate summade puhul võib asi lõppeda muidugi kohtutäiturite käes, kuid maksuamet ei osanud selgelt öelda, kust läheb piir väikse ja suure summa vahel.

„Piisava tulumaksutagastuse summa korral arvatakse maksuvõlad sellest maha, nii ka maamaksu võlgnevus,” selgitas ameti pressiesindaja Annely Erm. „Kui võlasumma on aga suur, siis asutakse võlga sisse nõudma vastavalt kehtivale protseduurile.”

Täpset summat, millest algab suur võlasumma, maksuamet ei ütle. „Esmalt saadetakse isikule teade, et tal on selline maksukohustus, mis on jäänud tasumata,” selgitas Erm. „Seejärel on inimesel kümme päeva aega, et võlg tasuda või maksuhalduriga ühendust võtta.” Kui inimene seda ei tee, siis võib võlglane leida oma pangakonto arestituna või lõpuks kohtutäituri haardest.