Rene Grünberg leidis maakleri kaudu Saku valda Kiisa aleviku külje alla endale sobiva 3000-ruutmeetrise krundi juba 2006. aastal. Kui faktides täpne olla, siis ei müünud kurikuulus Arne Kuum talle mitte krunti, vaid mõttelise osa 24-hektarisest kinnistust, kirjutab Eesti Päevaleht.

Grünbergist sai üks 25 kaasosanikust kinnistule, kuhu pidi tulema Allika-Jüri elamupiirkond. “Müüja lubas, et kohe-kohe kinnitatakse detailplaneering ning siis eraldatakse ka krundid. Üks jagelemine käib seal senimaani, aga mingeid tulemusi ei paista,” rääkis Grünberg. Oma krundile oli mehel plaanis hakata kohe eluaset ehitama.

Mis aga sadu tuhandeid kroone maksma läinud võsastunud põllumaaga peale hakata, ei ole Grünbergil aimugi. “See on väga õnnetu maatükk. Parimal juhul võiks ma sinna lehmad ja lambad peale panna, mingist ehitustegevusest aga ei ole enam juttugi.”

Üks Grünbergi õnnetutest saatusekaaslastest on 25-aastane Kerlin, kes ostis 2006. aasta oktoobris 640 000 krooni eest umbes sama suure osa põllumaast. “Kinnisvarafirma kodulehel ilmunud müügikuulutusel oli arendusplaani pilt ja maakler lubas, et juba kevadel läheb ehitamiseks,” rääkis Kerlin.

Praeguseks kuulub 24-hektarisest kinnistust Arne Kuumale veel enam kui pool. Kui plaanide järgi pidid kinnistule tulevikus mahtuma 61 pere elamud, siis vähemalt 31 krunti ootab seni veel ostjat. Kuum aga jääb juba tehingu teinud inimestele enamasti kättesaamatuks.

“Kui mul telefon on hääletu režiimi peal, siis ma ei saa vastata. Õhtul näen küll, et on vastamata kõned, aga nii paljudele võõrastele numbritele ma tagasi helistama ei hakka. Hommikuks võib asi olla meelest läinud,” vahendas üks kinnistu osanikke Kuuma sõnu. Kuum jäi tabamatuks ka Eesti Päevalehele.

Tema asemel selgitas arendusprojekti toppama jäämise tagamaid teine sellega tegeleva Kiisa Arendusühistu juhatuse liige Mart Vainu. “Asi on selles, et vald nõuab kommunikatsioonide väljaehitamise lepingut, enne seda detailplaneeringut ei kehtestata. See läheks meile maksma 24 miljonit krooni. Tänapäeva tingimustes 25 miljonit selle alla panna oleks natuke imelik.”

Vainu sõnul saaks midagi ette võtta siis, kui kõik kaasomanikud nõustuksid kommunikatsioonide rajamisse investeerima veel 300 000 kuni 400 000 krooni. “Enne seda ei tule detailplaneeringut, enne seda ei tule ka majaehitust.” Rene Grünbergi sõnul on aga temal lepingus kirjas, et kommunikatsioonivõrkude rajamiseks peab ta maksma 100 000 krooni. Kerlinile olevat räägitud kuni 200 000-kroonisest lisainvesteeringust.

Samuti ütles Vainu, et kommunikatsioonivõrgu ehitamist ei tule enne, kui lisaks praegusele umbes 30-le on müüdud ka ülejäänud 31 krunti. See aga ei edene kuidagi. “Keegi ei taha ju osta. Esiteks üldise turuolukorra pärast ja teiseks selle pärast, et seal pole teid ega trassegi. Nokk lahti, saba kinni olukord on jah.”

Saku valla ehitus- ja planeerimisteenistuse juhi Maire Lauri jutust selgus, et peamiseks probleemiks, miks detailplaneering juba 2004. aastast saadik venib, on vaidlused sinna viiva Sprindi tee rekonstrueerimise üle. Nimelt jääb osa vallateest detailplaneeringu ala sisse ning valla meelest peab arendaja selle tee rekonstrueerima ning rajama ka kergliiklustee ja valgustuse. “Juhul kui arendaja seda ei rahasta, võib vald tee välja ehitada 15 aasta pärast. Praegu Saku vallavalitsusel selleks raha ei ole,” lausus Laur.

Mart Vainu sõnul arendajad sellise investeeringu tegemisega ei lepi. “Minu meelest võiks olla vahevariant, et vald ei nõua kogu infrastruktuuri väljaehitamist. Näiteks jääksid ära kergliiklustee ja tänavavalgustus.”

Kui Eesti Päevaleht Allika-Jüri maatükki otsimas käis, luusisid võsastunud ning märjal maalapil ringi vaid üksikud rebased. Maa-alal käivast metsikust elust andsid märku kõikjal vedelevad loomaluud.

Allika-Jüri kinnistu kõrvale kerkib aga teine uuselamurajoon. Kui küsisime ühe kerkiva maja ääres nõu pidavatelt meestelt teed Allika-Jürile, ilmus nende näole lai muie. “Kust sa sellest kinnistust kuulsid? Kas sa ikka täpselt tead, mis sellega toimub?” küsis üks meestest. Ilmnes, et tegemist on Metsanurga uusrajooni arendaja Peeter Podelskyga.

“Ka minul seisab nende pärast päris suur summa raha kinni. Planeeringu järgi pidime ehitama veepumpla, mis katab ka nende rajooni. See on meil nüüd valmis ja ma ootan, et saaks neile liitumistasusid müüma hakata,” rääkis Podelsky ja lisas, et just kõrvale kerkima pidanud rajoonist pidanuks tulema kaks kolmandikku klientidest.

Podelsky sõnul on talle pakutud ka Allika-Jüri arenduse ostmise varianti. “Oleksin täiesti nõus, aga mitte enne, kui detailplaneering on kehtestatud.”

Tüliõunaks oleva Sprindi tee ehitamisest naabritel Podelsky hinnangul aga pääsu ei ole. “Ka meie ehitasime vallale 300-meetrise teejupi. Sellega polnud mingeid probleeme.”