Eile riigikogu ees vastuseid andnud majandusminister oli vankumatu. Raudse enesekindlusega lükkas ta tagasi kõik talle esitatud süüdistused. Niisamuti ei heidutanud teda ka sotsiaaldemokraadi Neeme Suure viitamine Narva elektrijaama hanke võitnud firma Alstomi tegevusele, millega seoses uuritakse rahapesu- ja pistisejuhtumeid Šveitsis, Suurbritannias, USA-s, Prantsusmaal, Lätis.

"Kas te võite, käsi südamel, kinnitada, et midagi taolist Eestis ette ei tule?," küsis sotsiaaldemokraat ministrilt ning ilma pikemalt mõtlemata tulistas Parts vastu: "Ma usun küll, jah."

Paraku oleks ehk ministri enesekindlust võinud natukene kõigutada asjaolu, et jõustunud kohutotsuse kohaselt kasutas firma oma altkäemaksuskeemis ka Eesti firmat.

Nimelt selgub Šveitsi kohtuotsusest, kus muuhulgas kirjeldatakse Alstomi esindaja Andrejs Livanovicsi altkäemaksuandmist Lätis, et skeemis kasutati muuhulgas Eestis registreeritud firmat Kenmore OÜ.

Livanovics kontrollis Kenmore osaühingut ning töötas Alstomis Baltimaade ärijuhina aastani 2002 ning hiljem sai temast Alsomi sõltumatu konsultant.

Livanovics on varem kuulunud ka Alstom Estonia nõukogusse, mis tähendab, et ta tundis seda valdkonda ja vastavaid inimesi Eestis hästi.

Seega arvestades laiaulatuslikke kahtlusi firma tegevuse kohta ning ka märkimisväärset seost Eestiga, ei ole kindlasti välistatud võimalikud probleemid firma tegevusega Eestis.

Majandusministrilt oma kindla väite kohta selgitust küsides, sai Delfi Partsult vastuseks, et iga äriühing vastutab oma tegevuse seaduslikkuse eest ise ning see kehtib ka antud juhul omavahel lepingu sõlminud Alstomi ja Eesti Energia kohta.

"Riigikogus toimunud arutelu põhiteemaks oli Auvere elektrijaama ehitamine. Sellega seoses pole ei enne lepingu sõlmimist ega ka nüüd ilmnenud mingeid andmeid selliste seaduserikkumiste kohta, millele umbusaldusavalduse esitajad viitasid teiste riikidega seoses," jäi minister Delfile antud vastuses kindlaks.

Riigihange ja hinnatõus tõid umbusaldamise

Eesti Energia suuremaid üks suurimaid partnereid Alstom sai eelmisel aastal Šveitsi kohtult 31 miljoni euro suuruse trahvi, sest kasutas konsultante, kes kasutasid lepingute sõlmimiseks raha ebaseaduslikult.

2010. aastal jõudis Eesti Energia Alstomiga kokkuleppele Narva lähistele uue põlevkivielektrijaama ehitamise lepingu tingimustes. Sellesama projekti hankega seotud võimalikele probleemidele juhtisid hiljuti tähelepanu ka ajaleht Eesti Ekspress ning telesaade "Pealtnägija".

Nimelt oli Ekspressi väitel majandusminister Juhan Parts see, kes käskis poliitilist jõudu kasutades teha Eesti Energial riigi kõigi aegade suurim investeering ning sõlmida Alstomiga ligi miljardi euro suurune leping uue elektrijaama rajamiseks Narva külje alla. Sealjuures maksab esimene, praegu ehitatav etapp, ligi 650 miljonit eurot.

Lehe väitel selgus ka, et uue jaama ehitamise otsus sündis tülide ja poliitilise käsuliini kaudu. Muuhulgas esitas Juhan Parts mullu kevadel valitsusele memorandumi, mis sisaldas vananenud andmeid, jättes mulje, et uue elektrijaama ehitamisega on väga kiire.

Partsi tegevus elektrijaama hankes ning avanenud elektrituru tõttu suurenev elektri hind tõid Partsile neljapäeval ka umbusaldusavalduse, mis aga 44 saadiku poolthäälega ja 50 saadiku vastuhäälega läbi kukkus.