Majandusministeeriumi asekantsleri Signe Ratso sõnul on suveajale üleminek leidnud tugevat toetust ka ettevõtjate hulgas. “Suveajale ülemineku üle diskuteeritakse ju alatasa. Ise kuulun ma kindlalt selle toetajate hulka. Eks minulegi meeldiks õhtuti aias kauem toimetada või perega midagi ette võtta. Seda valget aega on meil ju nii vähe ning pole sugugi kindel, et järgmine suvi sama helge tuleb,” sõnas Ratso.

Majandusministeerium saatis kolmapäeval riigikantseleile kirja, milles tunnustab internetiportaali Täna Otsustan Mina (TOM) kaudu tehtud ettepanekut suveaja kehtestamise kohta.

Samas juhib ministeerium valitsuse tähelepanu sellele, et Eestis kehtiva ajaga seotud küsimuste ringi tuleks käsitleda laiemalt, kui lihtsalt suveajale ülemineku taastamise või praeguse olukorra säilitamise üle otsustamist.

“Peame oluliseks seda, et valitsus analüüsiks enne lõpliku otsuse langetamist antud küsimust ka rahva tervise seisukohalt ja kaasaks selle küsimuse lahendamisse teised ministeeriumid,” seisab riigikantseleile saadetud kirjas.

Vastavalt Isamaaliidu, Mõõdukate ja Reformierakonna koalitsiooni kokkuleppele otsustas valitsus 1999. aasta sügisel, et kellakeeramine lõpetatakse. Selleks tühistas valitsus senikehtinud vastava määruse.

Uue määruse eelnõu vööndi- ehk talveajale üleminemise kohta esitas aga majandusministeerium, kes nüüd toetab vana korra taastamist.

“Laste seas on selle tulemusena täheldatud õppimisvõime langust ja ärrituvuse kasvu. Teadaolevalt põhjustab suveaja rakendamine unehäireid ja stressi ka paljudel täiskasvanutel,” põhjendas majandusministeerium toona aastaringselt ühe aja kehtestamise vajadust.

Eestis aastaid kellakeeramise vastu võidelnud professor Selma Teesalu andmeil on pidevale suveajale jääda soovivad inimesed selges vähemuses.

“Neid, kellele suveaeg rohkem sobib, on neli-viis protsenti,” on Teesalu öelnud, viidates avaliku arvamuse uuringule ja oma kümne aasta pikkusele uurimistööle, kus ta küsitles tuhandeid inimesi.

Teesalu sõnul on aga astronoomide kinnitusel praegu tegemist õige vööndiajaga, mis enamikule inimestest sobib kõige rohkem.

Suveaja pooldajad peaksid Teesalu sõnul lihtsalt varem tõusma, kuid nende eelistuste tõttu ei peaks ülejäänute elurütm kannatama.