Maiste sõnul lahkus ta Sirbist, sest Kaur Kender täidab Rosimannuse ja Michaliga koos välja hautud plaane, mis on initsieeritud ja heaks kiidetud Rein Langi poolt. "Küsimus ei ole ju ainult selles, et Lang taaskord valetab avalikult ja otse, eitades oma seost toimuvaga," ütles Maiste BNS-ile.

"Lahkun, sest valetab pidevalt ka Toomas Väljataga, kes on ehk sisimas hea ja hooliv inimene, ent täiesti selgrootu. See selgrootus on toonud kaasa paljude heade ja isegi valitsuse kritiseerimises mitte kuidagi süüdi olevate inimeste alandamise ja aastaid oma tööd, võibolla mitte Kenderile vajalikult seksikalt, aga siiski suure pühendumise ja hoolega teinud inimestele näkku sülitamise," ütles Maiste, lisades, et asetleidnu on jõhker ja brutaalne.

Maiste oli Sirbis esseistikatoimetaja ja üks pikemaajalisemaid toimetuse viimase koosseisu liikmeid.

Seoses Sirbi peatoimetaja kohusetäitjana tööd alustava kirjaniku Kaur Kenderiga on Sirbi praegusest töötajatest praeguseks koondatud neli inimest. Töösuhe lõpetati Doris Kareva, Marek Strandbergi, Tarmo Tederi ja Veronika Valguga.

Reedel avaldasid ka Eesti loomeliidud ügavat nördimust kultuurilehes Sirp toime pandud ootamatute struktuurimuudatuste üle, erilist meelepaha tekitas loomeliitudes nende toimepanemise viis.