Aunaste rääkis, et kõigepealt kutsus teda IRLi Eerik-Niiles Kross ja siis Yoko Alender. "Yoko kutsus mind kaasa ka sotsidesse, aga see oli juba ammu ehk kolm päeva tagasi," ironiseeris Aunaste, kelle sõnul oli Alender veel kaks päeva tagasi lubanud jääda ikkagi IRLi.

"Täna hommikul tabas mind suuremat sorti üllatus," tunnistas Aunaste, kes enda sõnul ei kujutanud ette, et inimestel võib maailmavaade nii kiiresti muutuda.

Aunaste rääkis, et talle meeldivad väga konnad, aga ta ei pea õigeks ühelt mättalt teisele hüppamist ega kavatse seda ka ise teha.

Veel rääkis Aunaste, et talle väga meeldivad nii Yoko Alender kui Eerik-Niiles Kross, aga elu ei ole nagu klassiekskursioon, kus sõbra kõrval istutakse.

Ajakirjanikuna pakub Aunaste välja loo pealkirja "Aunaste astus välja enne, kui ta sisse oli astunud, ainult ei ole selge, millisesse erakonda".

"Pealkirjana kõlab see toredasti, aga tänasega sai mulle selgeks, et saan teha ainult seda, mida ma olen inimetele lubanud – ma astun IRLi," kinnitas saatejuht, kes salvestab 18. novembril oma viimase 21. detsembril ETVs eetrisse mineva saate.

Täna möönab Aunaste, et huvitavaks läks juba tunduvalt varem, kui ta üldse oli kuhugi jõudnud astuda.

Esinumber Lõuna-Eestis

IRL on talle lubanud kandideerida enda nimekirjas esinumbrina Võru-, Valga- ja Põlvamaal.

"Mina ei ole valinud ei ringkonda, ei numbrit," ütles ta ja rääkis, et kohalik ajaleht juba uuris, et kas tal pole häbi võtta IRLi poliitikult Priit Sibulat võimalus esinumbrina esineda. "See küsimus ei ole ju mulle," lausus Aunaste, kelle sõnul võivad erakonnad numbreid nimekirjades liigutada veel detsembri keskpaigani.

Kandidaatide registreerimiseks esitamine vabariigi valimiskomisjonile lõppeb 15. jaanuaril.

"Nimekirjade koostamises ei ole mitte miski kindel, isegi su sõbrad ei ole enam kindlad," kõlas Aunaste hääles siiski nördimust teda IRLi kutsunud poliitikute Yoko Alenderi ja Eerik-Niiles Krossi aadressil.

Ta tunnistas, et teda valdab hämming. "See tunne on selline, et eile olid veel terve, aga täna jäid haigeks, aga ei tea täpselt veel, mis viga on," rääkis Aunaste ja lisas, et mida suurem on kriis, seda kindlamaks muutub tema ise.

Sisemine võitlus ja tutvumine valijatega

Aunaste sõnul on tema sees suvest saadik käinud sisemine võitlus, et kas ikka maksab võtta ette selline elumuutus.

"Ma isiklikult arvan, et saatejuhi ja ajakirjanikuna olen ma praegu heas vormis ja mul on väga palju kaotada, aga kuna ma olen ka enne teinud kannapöördeid, siis leidsin, et see (poliitikasse minek) annab elule vunki juurde ja ma ei pea surmani tegema ühte ja sama tööd," rääkis Aunaste.

Aunaste kõneles, et on mõelnud ka sellest, kas ta võinuks võtta elu ka rahulikumalt. Näiteks kandideerida erakonnas, mis on koalitsioonis ja potsatada rõõmsalt ja rahulikult toolile, mis annab kindlustunde.

"Ma ise lähen valimistele vastu sellega, et ma hakkan tegelema oma kolme maakonna inimestega tuttavaks saamisega," rääkis Aunaste eesootavast poliitikutööst. "Riigikogulased on rahva esindajad ja mina lähen rahvaga nüüd kohtuma ja nende eluga tuttavaks saama. Mul on uhke tunne, kui nad usaldavad mind, et mina neid esindaks riigikogus. Ma lähen seisma rahva ees, olen seda televisioonis 26,5 aastat teinud."

"Ma ei hakka urgitsema erakondade enne tehtud vigades, sest kõik erakonnad on teinud midagi, mis avalikkusele ei ole meeldinud," lubas Aunaste ja rääkis, et neil Yokoga oli plaan muuta midagi erakonna seest poolt. "Nüüd jäi meid siis vähemaks."

Aunaste sõnul muretsevad paljud tema pärast ja just äsja helistas ka Aivar Riisalu, kes samuti hiljuti astus Keskerakonna ridadest üle IRLi ning tundis Aunaste pärast muret. "Aga ma olen praegu kindlameelsem kui eile," rõhutas Aunaste oma valiku õigsust.

Saatejuht lubas pärast teletööga lõpparve tegemist omale selgeks teha need maailmavaatelise seisukohtade nüansid, mis IRLi teistest erakondadest eristavad, sest muidu tapavad praegused kolleegid ETVst ta valimisdebattides ära.