Mailis Reps on seisukohal, et olukordades, kus toimub poliitiline umbusaldamine või poliittehnoloogiline protsess, tuleks anda inimesele aega ja rahu. "Üldjuhul on ka need poliitilised kaasused mingi aja pärast näidanud, et tegemist on sisutühja asjaga," rääkis keskerakondlane.

"Jätame hetkeks selle Nääme asja kõrvale. Inimestele loeb ka see, kas sul on tagasiastumise järel ka mingit alternatiivi. Asjad võtavad aastaid aega. Ma mäletan siin Vladimir Panovi juhtumit, kes astus tagasi ja aastaid hiljem – ta mattis sinna ka väga palju oma tervist – selgus, et tegelikult ei olnud seal sisu. On olnud näiteid, kus ma julgen öelda, et inimesele on liiga tehtud. Aga see ongi see õhuke jää. Inimene peab väga palju tunnetama," leidis Reps.

Aga antud juhtumi puhul isegi ei näi ka enam ilus. See jääb Alar Nääme enda südametunnistuse asjaks. Mina teeks veidi teisiti.
Mailis Reps

"Kui on tegemist ikkagi mingi asjaga, kus sa oled ise vea teinud, siis mina isiklikult küll võtaksin väga palju ennast tagasi ja mõtleks järele. Seal on selline tunnetuslik piir, et kuidas sa oma käitumist korrigeerid, kas sa tunned ennast ise, kas sa näed endal tulevikku. Sellistel juhtudel mõistavad inimesed sind pigem palju paremini, kui sa astud kaks sammu tagasi, vabandad ja alustad natukene madalamalt astmelt uuesti," sõnas Reps, lisades, et kriminaalmenetluses peaks Nääme ise tunnetama, kas ta tegelikult on süüdi või mitte.

"Eks erakonnad on võtnud – mitte kahjuks ainult Keskerakond – selle hoiaku, et inimestel on võimalik kõik kohtuastmed läbi käia, enne me süüdi ei mõista. Esimese kohtuastme puhul kahjuks statistika näitab, et neid tagasisaatmisi ja ümberotsustamisi ole olnud," märkis Reps.

Siiski möönis Reps, et poliitikute puhul loeb palju eetiline käitumine. "Selles mõttes ma olen teiega nõus, et eks me kipume kohati inimesi tembeldama liiga kiiresti, aga me kipume ka liiga vähe näimise puhul võtma vastutust. Avo Viioli puhul ei nõudnud keegi Signe kivi tagasiastumist, aga ta näis ilus. Ta jäi muljena kena. Nendel juhtumitel ühiskond ütleb, et tubli, nii tulebki teha. Aga antud juhtumi puhul [Alar Nääme - toim] isegi ei näi ka enam ilus. See jääb Alar Nääme enda südametunnistuse asjaks. Mina teeks veidi teisiti," ütles Reps.

Tallinna raha eest kontserdid Valgas

Harju maakohus tunnistas eile Tallinna Kesklinna vanema Alar Nääme süüdi seoses isikliku valimiskampaania kulude tasumisega Tallinna linna poolt.

Kohus leidis, et Tallinna Kesklinna valitsuse poolt Valga kultuurikeskuses 18. jaanuaril ja 13. veebruaril 2015 korraldatud kontserdid olid valimisüritused.

Näämet süüdistati selles, et vältimaks valimiskampaaniaks isikliku raha kasutamist, korraldas ta ürituste kulude tasumise Tallinna Kesklinna valitsuse eelarvest.

Süüdistuse järgi tasuti Kesklinna valitsuse eelarvest ürituste üüri-, kuid ka transpordi-, toitlustamise-, muusika- ja tehnika rendi arveid.

Eeluurimisel kogutud andmete järgi korraldas Nääme Valga elanike kontsertidele kutsumise flaieritega, mis ühtlasi tutvustasid Näämet kui riigikokku kandideerijat, sisaldasid Keskerakonna sümboolikat ja kandidaadi valimislubadusi.

Nääme endal süüd ei näe ning lubas eilse kohtuotsuse kindlasti edasi kaevata. Seetõttu ei pidanud ta vajalikuks ka Tallinna Kesklinna linnaosa ametikohalt tagasi astuda.