Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Viktor Vassiljev õigustas eile Nõmme Raadios koolivägivalda, öeldes, et see on tegelikult positiivne nähtus, kuna on osa evolutsioonist, kus tugevam jääb ellu.

Vassiljevi loogika oli järgmine: "Inimesed ei ole siiski pätid ja kaabakad, pole midagi parata. Igas loomas on integreeritud teatud agressiivsus, see on olelusvõitlus, kus võitma peab tugevam, sest tugevam, targem ja ka inimeste poolt rikkam on see, kes peaks andma rohkem tublisid järglasi, peaks rohkem lapsi saama. Ja selle nimel võitlus toimubki, antaksegi pasunasse üksteisele. Ilma selleta ei oleks ju evolutsiooni, ei oleks edasiminekut, edasiarenemist ja see tähendabki seda, kui üks külajoodik teisele pasunasse annab, on see evolutsiooni mõistes väga positiivne nähtus," selgitas Vassiljev.

"Ja laste agressiivsus peegeldab täpselt samamoodi seda, olgu ta siis tänaval, olgu ta koolikiusamine - see on samasugune positiivne nähtus põhimõtteliselt, ainult et keegi sai kannatada, keegi sai peksa. Ütleme kiviajal oleks lihtsalt mättasse löönud ja ta poleks järglasi saanud, aga kuna meil on teatud sotsiaalabi struktuurid, sotsiaalne võrgustik, meil on meditsiin, siis saavad hakkama ja jäävad ellu ka need, kes on absoluutselt saamatud, küündimatud, lollid ja samasugustega saavad nad järglasi. Ei ole midagi parata, kas nüüd inimkonna kvaliteet muutub sellest paremaks või mitte, seda öelgu järeltulevad põlved, kui nad on võimelised midagi ütlema," lisas Vassiljev.

Vassiljevi erakonnakaaslane, keskfraktsiooni aseesimees Mailis Reps ütles ERRi raadiouudistele Vassiljevi sõnu kommenteerides, et ta loodab, et tegu oli Viktor Vassiljevi huumoriväljaande eriosaga, kuid rõhutas, et kindlasti ei ole koolivägivalla teemal kohane nalja visata.

"Kui vaatame reaalselt, milline olukord on koolides ja milline on laste ebaturvaline tunne ja kui palju me tegelikult kõik, ma loodan kõik, tegeleme intensiivselt sellega, et koolikeskkond läheks paremaks ja sõbralikumaks, siis igasugune nali, olgu ta mõeldud huumorina, sel teemal ei ole kohane," lausus Reps.

Reps lisas, et alles oli ühiskonnas elav diskussioon Tartus toimunu üle ja kiideti inimest, kes sekkus. "Need olid teismelised; rääkimata koolis, selle ümbruses või mõnes teises avalikus kohas toimuvast lastekaklusest, loomulikult me peame sekkuma, loomulikult tuleb seal olla väga karm. Need traumad, mida ohvrile tekitatakse, see ei ole midagi, mille ümber võiks üks parlamendiliige naerda või nalja teha," rõhutas Reps. "Aga teine küsimus on see, kas see oli tõepoolest naljana mõeldud."

Reps ütles, et ta mõistab Viktor Vassiljevi sõnad kindlasti hukka, kuid ei kiirustaks hinnangu andmisega selle osas, kas Vassiljev peaks riigikogust lahkuma.

Vassiljev rääkis Nõmme Raadio eetris ka pagulastest ja ütles, et mentaliteet, et jätame kõik ellu ja kindlustame kõigile virelemise, on viinud selleni, et sallitakse kõike ja kõiki – erinevaid kultuure ja rahvaid, kes tulevad erinevatest geograafilistest piirkondadest. "Ma ei saa aru, milleks on Euroopa riikide piirivalvel mingisugused relvad, kaatrid, kus on kuulipilduja peal. Et piirivalvuril ei tohikski olla relva, vaid tal peaks olema vöö vahel lillekimp ja käes šokolaaditahvel, millega ta tervitab piiririkkujaid, sest kõik need, kes tulevad täispuhutud madratsitega üle Vahemere, nad on ju piiririkkujad: pole tal dokumenti, pole tal viisat, pole tal mitte midagi – ongi piiririkkujad. Piirivalvele sai kunagi vanasti ju õpetatud, et kui diversant tuleb täispuhutud kummipaadiga üle piiri, siis tuleb kõigepealt hoiatada, et seisa, muidu lasen, siis tuleb lasta õhku, siis pihta ja ära uputada," sõnas Vassiljev.