„Kuna riigikohus on viimaks lõpliku otsuse teinud ja ka erakonna peasekretär ise on tunnistanud, et kehtib vana põhikiri, siis see peaks päädima Toobali ja Laasi erakonnast väljaarvamisega. Juristina olen nõus Keskerakonna aukohtust tulnud otsusega, kus sisuliselt leiti, et kui kehtib vana põhikiri, on Toobali ja Laasi erakonnast väljaarvamine automaatne. Aukohus leidis konsensuslikult, et 29. novembril 2015. aastal läbi viidud erakonna juhatuses vastu võetud otsus Toobali ja Laasi erakonda jätmise kohta on vana põhikirja alusel õigustühine,“ selgitas Mailis Reps.

Reps lisas, et tegelikult puudus erakonna juhatusel nii sisuline kui ka õiguslik alus väljaarvamise otsust mitte kinnitada.

„Toobali ja Laasi väljaarvamise küsimust on seni erakonna juhatuses edasi lükatud vaid seetõttu, et nad on venitanud põhikirja vaidlusega, väites, et pole teada, milline põhikiri kehtib. Kuna nüüd on selge, et kehtib vana põhikiri, siis tuleb nende liikmestaatus juhatuses päevakorda võtta ning vajadusel hääletusele panna. Aukohtu seisukoht on väga selge. Kuna kehtib vana põhikiri, tuleb Toobal ja Laasi erakonnast välja arvata. Võtame küsimuse järgmises erakonna juhatuses päevakorda,“ lõpetas Reps.

Riigikohus ei võtnud eilse otsusega menetlusse Keskerakonna kaebust ringkonnakohtu ja maakohtu otsuse peale jätta kinnitamata Keskerakonna põhikirjamuudatused.

Priit Toobal teatas aga, et sellest otsusest pole midagi, sest tema ja Lauri Laasi erakonda jäämine otsustati vana põhikirja järgi. Selles osas Toobal eksitab pisut, sest vana põhikiri sätestas selgesõnaliselt, et erakonna liige arvatakse erakonnast välja, kui tema kohta on jõustunud kriminaalkorras süüdimõistv kohtuotsus.