Looma avastas legendaarne Viinahaua kirjasaatja Hillar Kohv. Mees oli parasjagu Pärnumaal Tori vallas turismitalus valves, kui mullukevadine karu reede õhtul välja ilmus. “Meil on siin suured rohelised prügikastid. Ju seal on toidulõhnu palju ning mõmmi puges ühte prügikasti, mille kaas oli lahti ununud, maiustama. Kohv läks muidugi uudistama ja vaatas üle ääre, et karupoeg! Loom lõhkus seal kilekotte,” räägib taluperemees Heitti Sosi SL Õhtulehele.

Seejärel lõi magusahimuline metsaelajas kõik puhkelaagri prügikastid uppi ja tahtis takkapihta veel kilesaunagi minna. “Küünejäljed olid näha… Kaks suurt auku oli sisse nüginud,” muigab Sosi. Saunalavale loom siiski välja ei jõudnud.

Laupäeva hommikul oli karu taas platsis. „Hommikul tuli meile tädi külla ja läksime just talle ukse peale rääkima, et oi, mis meil eile oli, kahju, et ise ei näinud… ja siis tädi kiljatas, et sauna juures ta ju ongi! Maast selline veidi üle meetri kõrge. Aga jõudu oli tal ikka nii palju, et suure prügikasti lükkas lõdvalt ümber. Karu limpsis kõik grillitaldrikud üle. Ja kondenspiima purgid. Maias ja ablas karu. Ta oli isegi õllepurgid prügikastis läbi närinud,” räägib Sosi.

Sosi kutsus karule Soomaa rahvuspargist karuasjatundja, riikliku looduskaitsekeskuse direktori Enn Vilbaste, et see looma uinutaks ja metsa tagasi toimetaks. Aga karu lasi ise enne jalga.

Õhtul tuli ta siiski veel korra turismitallu. Sosi naine viis talle mett, et ta enne püüdjate saabumist jälle putku ei paneks. “Mõmm oli meepurgiga nii ametis, et meil siin puhkelaagri rahvas oli temast vaid paari meetri kaugusel ja sai isegi koos temaga pilti teha. Kõik ahhetasid ja kilkasid. Seal meepurgi juures saadi ta ka lõpuks kätte ja viidi metsa ära. Ta ei märganudki, kui uinutipüssi nool tagumikku tabas!” imestab Sosi.