"Nädal tagasi lõppenud Kevadtorm hõlmas meie kodumaa kaitset, kuid selle õppuse raames harjutame kõigi kolme Balti riigi ühist kaitsmist," ütles kolonel Tiganik avakõnes.

Poolas, Sczeczinis paikneva NATO kirdekorpuse ülem kindralmajor Samol ütles rivistusel, et Saber Strike annab eri riikide kaitseväelastele võimaluse jagada kogemusi ja teadmisi ning on kinnituseks headele suhetele Balti riikide ja Poola vahel. "Sõdurid kaheteistkümnest riigist töötavad ühiselt, treenivad ühiselt ning juhul kui selleks peaks tekkima vajadus, ka võitlevad ühiselt," ütles kindralmajor Samol.

NATO kirdekorpuse 170 kaitseväelast osalevad järjekorras kolmandal Saber Strike õppusel esmakordselt. Õppusel on Kirdekorpus Tartu matkekeskuses harjutavale 1. Jalaväebrigaadile kõrgemaks staabiks. Kirdekorpuse staabi varustus ja tehnika saabusid Eestisse 24.mail Poola mereväe dessantlaevadel Lublin ja Poznan.

Kirdekorpuse ülem tänas Eestit hea vastuvõtu ja Tapa sõjaväelinnaku kaasaegsete tingimuste eest. "Tahame selle õppusega laiendada ja tugevdada koostööd Eestiga - riigiga, mis on meile väga hea partner," sõnas kindralmajor Samol.

Samaaegselt Eestiga avati õppus täna Lätis ja Leedus. Adazi polügoonil korraldatud rivistusel osalesid kaitseväelased Eestist, Ameerika Ühendriikidest, Lätist, Leedust ja Ühendkuningriigist. Adažis korraldatavast maaväeüksuste harjutusest võtab osa üle 900 kaitseväelase.

Saber Strike on 3.-14. juunini korraldatav USA Euroopa väejuhatuse õppus, mille eesmärk on koostöö harjutamine ühisoperatsioonideks. Õppuse juhtstaap asub sel aastal Leedus, Lätis Adazi polügoonil harjutab koostööd Ameerika Ühendriikide, Ühendkuningriigi, Läti ja Leedu maaväe üksustega järgmise rotatsiooniga Afganistani suunduv jalaväekompanii Estcoy-17. Ämari lennuväljal paiknevad Ameerika Ühendriikide ründelennukid A-10 ja tankurlennukid KC-135.

Kokku osaleb õppusel Saber Strike 1800 kaitseväelast Eestist, Lätist, Leedust, Soomest, Poolast, Ameerika Ühendriikidest, Ühendkuningriigist ja NATO kirdekorpusest. Eestist osaleb õppusel pea 250 kaitseväelast.