Avalduses tõstetakse tunnustavalt esile paavsti teeneid sallivuse ja üksteisemõistmise suurendamisel maailmas, on kirjas Delfile saadetud pressiteates. Johannes Paulus II oli esimene paavst ajaloos, kes tunnistas ja kahetses alandusi, kannatusi ja kaotusi mida katoliku kirik on põhjustanud teisiti mõtlejatele ja teisiti uskujatele, eeskätt põlisrahvastele.

Samuti avaldas Maavalla Koda lootust, et Vatikan jätkab paavsti vaimset teed. Represseeritud põlisrahvaste ees vabandamine ja neile tehtud ülekohtu heastamine avab tee religioonidevahelisele leppimisele ja koostööle Maa ja inimkonna parema tuleviku nimel.

Vatikani ja Eesti suhete ajalugu on traagiline. XIII sajandil okupeeriti Eesti maakonnad aastakümneid väldanud veriste ristisõdade käigus just paavsti õnnistusel. Ühtlasi võeti põliselanikelt võimalus järgida vabalt esivanemate maausku ja arendada oma kultuuri, majandust ja riiklust.

Samas kujutab katoliku periood Eesti okupatsioonidest vaid üht episoodi. Suurem osa dokumenteeritud inimsusevastastest kuritegudest on põliselanike vastu sooritatud luterlikel sajanditel. Näiteks on suurem jagu teadaolevatest nõiaprotsessidest korraldatud Eestis luterliku kiriku juhtimisel või osalusel.