Memoriaali keskse objekti, 35-meetrise Jääretke obeliski küljest on alla kukkunud mitu plaati. Betoonist valatud Tseremoonia väljaku trepid on nihkunud paigast. Kogu mälestusmärk on täis kritseldusi, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kesklinna vanema Marek Jürgensoni sõnul on midagi kapitaalset raske ette võtta, kuna tegu on üdini vigase ja sisemiselt pidevalt laguneva ja mureneva rajatisega. “Sellest tulenevad ka järjest süvenevad praod ja kogu kompleksi halb väljanägemine,” ütles Jürgenson.

Samuti tuvastas ekspertiis, et rajatise sisse on kogunenud vett, mis omakorda aitab kaasa monumendi lagunemisele. Jürgensoni arvates võiks midagi ette võtta Tallinna kommunaalamet, kuid seni pole nad oma töödega nii kaugele jõudnud.

“Kogu kompleks vajab täielikku rekonstrueerimist, kuna teed ja tribüünid lagunevad, pronksskulptuurid on osaliselt varastatud või lõhutud,” ütles Jürgenson.

Heakorratöid suudetakse teha, aga ehitustöödeks raha veel ei jätku ning monumendi taastamine ootab poliitilist otsust.

Eesti ajaloomuuseumi arendusdirektori Mariann Raisma arvates on tegu ühe parema, kui mitte kõige parema monumendiga, mis nõukogude ajal Eestis on loodud. ”Tegemist pole vaid ühe või kahe objektiga, vaid ala kompleksse planeeringuga ning tervikliku ansambliga, kus üksteisega töötavad ala erinevad osad,” sõnas Raisma.

Raisma arvates tõstab monumendi väärtust seegi, et lisaks kunstilisele kvaliteedile on monument ka suhteliselt hästi säilinud ning seda saab säilitada kui tervikut. ”See on aga tavaliselt asi, mida monumentide puhul ei väärtustata.”

Maarjamäe lossi pargis on tegemisel ka nõukogudeaegsete monumentide park.