Eesti Loomakaitse Seltsi teatel leiti laupäeval Maardust Veeru tänav 22 prügikasti juurest maha jäetuna kuus vastsündinud kutsikat, kes olid ühe käpaga juba teises ilmas.

Esimene teade hüljatud kutsikatest tuli laupäeva hommikul kell 5.45. "Kutsikad olid prügikasti juures pappkarbis räpase kaltsu sees praktiliselt külmunud ja ei liigutanud," rääkis Delfile seltsi vabatahtlike koordinaator Gerttu Blank.

Üks seltsi vabatahtlikest viis kustikad enda juurde koju, kus soojendas uued ilmakodanikud üles ning toitis neid kitsepiimaga, hiljem vaatas loomaarst nad üle.

Blank märkis, et tänu aktiivsetele inimestele sotsiaalmeedias leidsid kõik kutsikad eile asendusemad. "Hetkel on kuuest kutsikast elus viis ning tundub, et pisikeste olukord on stabiilne," rääkis Blank. Ammed on kõik kutsikad omaks võtnud. Üks kutsikas on amme juures Keilas, kaks Tallinnas Rahumäel ja kaks kutsikat Mustamäel. Kõik ammed leiti tänu Facebooki üleskutsele. 

Veterinaari hinnangul on kutsikat paari päeva vanused. Inimesetele, kes kutsukaid endale soovivad, tuleb oodata umbes kaks kuud, enne kui nad asendusemade juurest loovutatakse.

Oodatud on vihjed hülgaja kohta

Loomakaitse selts kogub ka vihjeid inimese kohta, kes võis need kutsikad prügikasti juurde surema jätta. Anonüümseid vihjed võib saata e-postiaadressi info@loomakaitse.ee või telefonil +372 52 67 117.

"Tegemist on julma juhtumiga, mis on kriminaalselt karistatav," ütles Blank, kelle sõnul pöördub selts igal juhul politseisse, et leida üles see inimene, kes kutsikad hülgas. "Kui vaja siis jagame Maardus kasvõi lendlehed laiali, et meie üleskutse jõuaks ka vene keelt kõnelevate inimesteni."

Esialgu on selts pöördunud Facebooki inimeste poole, et saadetakse kasvõi anonüümseid vihjeid hülgaja kohta, kuid seni pole neid veel tulnud.

Maardus pole see esmakordne juhtum

Küll aga on eelmisest aastast teada üks samasugune kutsikate hülgamise juhtum, kus kutsikad olid jäetud bussipeatusesse Maardu lähedal. Ka kutsikad nägid sarnased sarnased välja, kuid Blanki sõnul on hetkel raske öelda, kas see võis olla sama koeraema ja omanik, kes nüüd kuus kutsikat hülgas.

Eelmisel aastal tegeles kutsikatega Loomakaitse Liit ning siis leiti 8 kutsikat, kellest 5 jäid elama.

"Võtame ühendust selle inimesega, kes aasta tagasi neid kutsikaid hooldas," lubas Blank. Ta lisas, et mullune hülgaja jäi toona leidmata ja karistamata.

Blanki sõnul siiski õnneks selliseid juhtumeid väga tihti ei ole, kus hüljatakse vastsündinud kutsikad, küll on neid juhtumeid, kus juba paari kuu vanune kutsikas leitakse hüljatuna.